De Hollandse Christmas Pudding maak je zo!

Laatst hield ik al een heel betoog waarom de überbritse Christmas Pudding eigenlijk heel Nederlands is. En vandaag voeg ik het woord bij de daad. Ik ben voor jullie aan de slag gegaan en heb een boffert gebakken, naar het recept van mijn Friese oma. Eigenlijk is hij verrassend makkelijk te maken en superleuk om samen met jouw kleintje te bakken.

Boffert Nederlandse Christmas Pudding rozijnenbrood - Let it Snow

Zelf eet ik plantaardig, dus ik nam de uitdaging aan om dit recept te veganizen. En ik moet zeggen dat ie qua smaak prima op het traditionele recept met roomboter, melk en eieren lijkt. Daarom geef ik je, naast het originele recept, ook een veganistische optie. Veel bak- en eetplezier!

Boffert – De Nederlandse Christmas Pudding

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 uur
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Fries, Nederlands

Equipment

  • Boffertvorm

Ingrediënten
  

  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • een paar vijgen (ik gebruikte dadels) in stukjes
  • een handje noten (ik gebruikte amandelen) in stukjes
  • 2 eetlepels gembersiroop of natte gember
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel of 240 gram bloem en 10 gram bakpoeder
  • 250 milliliter lauwe melk of plantaardige melk voor een vegan boffert
  • 3 eieren of 2 eetlepels lijnzaad geweld in 2 eetlepels water voor een vegan boffert
  • een snufje zout
  • 2 eetlepels gesmolten boter of 2 eetlepels gesmolten kokosolie voor een vegan boffert
  • paneermeel of beschuitkruim

Instructies
 

  • Kook water in een waterkoker/ketel en zet een grote pan klaar. Doe op de bodem een klein bakvormpje, zoals een ramekin, een eenpersoons springvorm of een mini-vlaaivormpje. Dan brandt de boffert niet aan.
  • Wel het gedroogde fruit`en dep ze droog met een theedoek.
  • Meng het meel met de melk en eidooiers/lijnzaad.
  • Meng het gedroogde fruit, de noten en de gember door het melkmengsel, samen met het zout en de boter/kokosolie.
  • Vet de boffertvorm in. Dat doe je simpel met wat wat er overblijft in het schaaltje met gesmolten boter/kokosolie. Bestrooi dan de vorm met paneermeel zodat er een mooi laagje zit. Dit zorgt ervoor dat je de boffert makkelijk uit de vorm kunt halen.
  • Klop de eiwitten stijf. Maak je een vegan boffert, klop dan het vocht van de kikkererwten stijf. Kun je de schaal ondersteboven houden zonder dat het mengsel beweegt, dan zit je goed.
  • Spatel of roer het schuim voorzichtig door de rest van de deeg en schenk dit snel in de vorm. Vul de vorm niet meer dan ¾, dan kan de boffert nog rijzen. Sluit de deksel.
  • Zet de vorm in de pan bovenop het bakvormpje en schenk het kokende water erbij. Laat ongeveer een centimeter onder de deksel vrij, anders komt er water bij de boffert en wordt de bovenkant zompig. Ik spreek uit ervaring namelijk…
  • Kook de boffert zo'n twee uur en laat deels afkoelen op een rekje. Eet hem als ie nog een beetje warm is met een lekkere klont boter of gewoon au naturel.

Je kunt een plakje eten bij het ontbijt of de lunch, maar hij smaakt ook prima bij de thee of koffie. Lekker ite oftewel: eet smakelijk!

Liefs José

Avatar

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept