Deze Britse kersttraditie hebben we nodig in Nederland: Christmas crackers

Toen we laatst een Engelse vriend te gast hadden, ging het gesprek al snel over onze plannen voor de feestdagen. We vergeleken tradities, waarbij het opviel dat veel dingen hetzelfde zijn. Want een groots diner met als hoogtepunt een mooi stuk vlees is ook aan de andere kant van het kanaal een kersttraditie. Een voor ons nuchtere Hollanders onbekende traditie in de UK is het opentrekken van Christmas crackers. En verrek, opeens kwam ik het tegen in de dingen die ik op de Britse tv keek: 

Ik citeer (met dank aan crackercompany.nl):

Iedere Christmas Cracker is standaard gevuld met een Engels raadseltje op papier, een klein cadeautje en een papieren kroontje. Het is dan de bedoeling dat de ontvanger van de Cracker dit kroontje, bijv. voor aanvang van het kerstdiner, op het hoofd zet en het raadseltje hardop voorleest. Zo hoort het volgens de Engelse traditie.

Christmas cracker with paper crown

Nou lijkt het me wel een beetje mal om tijdens ons traditionele kerstdis met onze paasbeste kleding zo’n papieren kroontje op te zetten, maar als je toch voor een luie tweede of derde kerstdag gaat – compleet met Ulgy Christmas Sweater – dan lijkt me dit een leuk onderdeel van kerst!

Liefs, José

Foto’: Faruk Ateş, Amelia Wells

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *