Deze tarte tatin met bieten, ui en balsamico is fool proof (echt waar!)

Tarte tatin biet ui balsamico-azijn recept - Let it Snow

Er zijn van die dingen die er ontzettend moeilijk uitzien, maar belachelijk makkelijk zijn. Deze tarte tatin met bieten, ui en balsamico-azijn hoort daar zeker bij. Hij is perfect voor bij een lunch, afternoon tea of een borrel en ik durf je te garanderen: hij is ontzettend simpel te maken.

De inspiratie waren wat bieten van de markt die er zielig bij lagen te wezen in onze voorraadkast. Even een uurtje poffen in wat aluminiumfolie met 200ºC et voila: een mooie basis voor een simpele lekkernij. Maar je mag ‘m natuurlijk ook gewoon maken met vacuümverpakte bieten hoor!

Tarte tatin biet ui balsamico-azijn recept - Let it Snow

Tarte tatin met bieten, ui en balsamico

Gang Borrelhapje, Lunch
Keuken Frans
Porties 8 stukjes

Equipment

  • Springvorm, ronde ovenvorm of een vierkante ovenschaal
  • Een bord of serveerplank die groter dan de bakvorm is

Ingrediënten
  

  • 2 bieten
  • 2 uien (rode uien zijn ook lekker, evenals sjalotjes)
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 30 gram boter of harde margarine
  • 1 eetlepel tijm
  • 4 blaadjes bladerdeeg (kies voor de "gewone" variant voor een vegan optie of de blaadjes met roomboter voor een extra lekkere smaak)
  • 1 eetlepel suiker (liefst (bruine) basterdsuiker of rietsuiker)

Instructies
 

  • Snijdt de uien in halve maantjes. Maak van de bieten kleine partjes. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt de boter of margarine in een steelpannetje. Bak de uien met de tijm een paar minuten totdat de groenten zacht zijn.
  • Voeg 1 eetlepel van de azijn en de suiker toe, en roer totdat het een mooie saus vormt. Schep uit de pan en in de bakvorm/schaal.
  • Voeg de andere eetlepel balsamico toe en laat inkoken tot een mooie siroop. Dit kan snel gaan dus let goed op! Schenk over de uien.
  • Roer de bietenpartjes door de andere groenten. Bedek met het bladerdeeg en stop deze in rond de randjes, alsof je een dekbed of deken instopt.
  • Bak ongeveer een half uur, tot het bladerdeeg mooi goudkleurig is geworden en gerezen is. Haal uit de oven en ga met een mesje rond de rand zodat alles losgestoken is.
  • Nu komt de handigheid: neem een bord dat groter is dan je vorm, leg hem erop, pak het geheel met ovenwanten vast en draai snel om. Als het goed is, valt je tarte tatin op het bord.
  • Je kunt de taart garneren met pijnboompitten, gebrokkelde geitenkaas of een salade met rucola, maar ook gewoon op zichzelf.
  • Bon appetit!

Wat is jouw fool proof recept? Als je deze tarte tatin maakt, zou ik het leuk vinden als je me tagt met #letitsnooow!

Liefs, José

Foto’s: LiS

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept