Kerstmarkt bezoeken in 2021: zo zit het met het coronavirus & kerst [laatste update in september]

Kerstmarkt Londen 2021 coronavirus COVID Covent Garden Christmas Market London

Kerstmis 2020 is nog dichterbij dan kerst 2021, maar toch begint het bij mij te kriebelen. Want hoe zit het met de kerstmarkten dit jaar? Vorig jaar viel in het water in plaats van in het sneeuw en dus kijken we allemaal reikhalzend uit naar kerstmarkten in 2021. Ik zocht het voor je uit!

– Let op: dit artikel wordt bijgewerkt en kan dus van inhoud veranderen –

Kerstmarkten in Nederland 2021:

Kerstmarkt Haarlem is druk bezig met de voorbereidingen voor 2021! Dat laat de organisatie weten op Facebook. Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 december verandert de binnenstad van Haarlem – de hoofdstad van Noord-Holland – in een gezellige kerstmarkt.

Net als vorig jaar is Kerstmarkt Dordrecht er in 2021 weer vroeg bij. Al begin juni maakte de organisatie bekend: het gaat niet door in 2021. Toch is er een lichtpuntje, letterlijk: in plaats van de gezellige kerstmarkten is het buitengebied (net als vorig jaar) een waar sprookjesfestijn genaamd Dordtse December Dagen. Diverse gebouwen worden verlicht met prachtige lichtinstallaties, een soort GLOW Eindhoven en Amsterdam Light Festival, maar dan in Dordrecht. Toch richt de organisatie zich vooral op mensen uit Dordrecht en de omliggende Drechtsteden.

Zowel Kerst in de Fluweelengrot als Kerst in de Gemeentegrot in Valkenburg staan voorlopig nog ingepland vanaf 12 november 2021. Beide kerstmarkten bezoek je tot Oudjaar.

Magisch Maastricht op het Vrijthof kijkt uit naar de kerstmarkt in 2021! De organisatie bevestigt op de website dat de editie dit jaar is van vrijdag 26 november tot en met vrijdag 31 december 2021. Het is voor mij al weer even geleden dat ik in Maastricht was tijdens de kerstperiode, dus misschien dat ik deze kerstmarkt dit jaar ga bezoeken!

Kerstmarkten in België 2021:

Winterpret in Brussel, ook wel bekend onder de Franse naam Plaisirs d’Hiver, gaat in 2021 niet door in de kerstmarktopstelling zoals we dat gewend zijn. Wel zal er een grote kerstboom staan op de Grote Markt naast de traditionele levensgrote kerststal.

Vooralsnog lijkt het erop dat de kerstmarkt Antwerpen, Winter in Antwerpen, doorgaat in 2021! Op een website voor ondernemers lees ik dat de kerstmarkt start op zaterdag 4 december en eindigt op zondag 2 januari 2022 (voor winkelchaletjes) / zondag 9 januari (voor eetchaletjes).

Lees verder onder de foto >

kerstmarkt Brussel 2021 coronavirus COVID
Winterpret / Plaisirs d’Hiver in Brussel

Kerstmarkten in Duitsland 2021:

‘De kerstmarkt Keulen begroet zijn gasten van 22 november tot 23 december 2021’, schrijft de organisatie van Weihnachtsmarkt Am Kölner Dom op zijn website. Dat is goed nieuws voor liefhebbers van een Duitse kerstmarkt!

Hoewel Berlijn in december één grote kerstmarkt lijkt, heeft de Duitse hoofdstad allemaal kleine kerstmarktjes. De meeste hebben nog niets bekend gemaakt over de kerstmarkt in Berlijn 2021, dus dat is nog afwachten!

Zet donderdag 18 november maar in je agenda: het lijkt erop dat de kerstmarkt in Düsseldorf in 2021 doorgaat! Hij begint dus op 18 november en je kunt hem bezoeken tot en met 30 december 2021. Zeker een aanrader!

Kerstmarkten in Groot-Brittannië 2021:

Door alle maatregelen moet je voor kerstmarkt Winter Wonderland in het Londense Hyde Park een kaartje reserveren. Van 19 november 2021 tot en met 3 januari 2022 is het park een toffe bestemming voor gezinnen, vrienden en stelletjes. Wel moet je voor de piekuren een kaartje (£ 5,- tot £ 7,50) kaartje kopen. Buiten de drukke momenten is een toegangskaartje gratis.

Eén van de oudste kerstmarkten in de UK is Lincoln’s Market in het plaatsje Lincoln. Onder voorbehoud gaat deze kerstmarkt door van 2 tot en met 5 december 2021. Ook de kerstmarkt in Newcastle gaat vooralsnog door op een nog niet bekende datum.

Je zou zeggen dat de Frankfurt Christmas Market is in de Duitse plaats met dezelfde naam, maar nee: deze kerstmarkt in Birmingham is naar eigen zeggen de grootste Duitse kerstmarkt buiten Duitsland. De kerstmarkt gaat in 2021 door, meldt The Birmingham Mail. ‘De gemeenteraad van Birmingham heeft bevestigd dat ze zijn begonnen de kerstmarkt te plannen, maar dat ze de COVID-besmettingen in de gaten houden voordat ze formeel de markt aankondigen’, schrijft de website. To be continued…

In Edinburgh in Schotland geniet de kerstman nog van zijn welverdiende rust. Als we de website van de kerstmarkt in Edinburgh in 2021 doorgaat, of alleen plaatsvindt zoals in 2020, is nog niet bekend.

Kijk jij uit naar een kerstmarktbezoek in 2021? Ik ben benieuwd naar jouw leukste ervaringen!

Liefs, José

Foto’s: Let it snow

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *