Bijzonder: zo is het traditionele nieuwjaarsconcert in Wenen ontstaan

Nieuwjaarsconcert Wenen traditie onstaan 2023

Nog één traditie om 2022 af te sluiten en dan kijk ik volop naar het nieuwe jaar: het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker! Elk jaar openen zij het jaar met een concert vol bekende klassieke nummers zoals An der schönen blauen Donau en de Radetzkymars. Maar waar komt deze decennia-oude traditie uit Wenen vandaan? Ik zocht het voor jullie uit.

De eerste uitvoering van het Neujahrskonzert, zoals het eigenlijk heet, was al in 1939 en vond plaats op oudejaarsavond. Eigenlijk was het toen nog niet de luchtige en vrolijke bedoening zoals we het nu kennen. Nee, helaas gingen alle opbrengsten naar inzamelingsactie van de nationaalsocialisten. Het was een voortzetting van een jaarlijks Strauß-concert die toen al tien jaar werd uitgevoerd onder leiding van de toenmalige dirigent Clemens Krauss. In 1941 verplaatste het concert zich naar nieuwjaarsdag.

Steeds een andere dirigent

Anno nu vraagt het orkest elk jaar een gastdirigent. Die traditie lijkt net zo oud als het nieuwjaarsconcert zelf, maar stamt uit 1980 toen hun vaste dirigent ziek was. De muzikanten nodigden een dirigent uit en sinds 1986 zwaait er steeds iemand anders het stokje in de Großen Musikvereins-Saal. Voor mijn gevoel was dat jarenlang Mariss Jansons, maar in werkelijkheid deed hij dat alleen in 2006, 2012 en 2016.

Lees verder onder de video van de traditionele Radetzkymars >

Mijn favoriete onderdeel van het nieuwjaarsconcert

Eén van mijn favoriete onderdelen van het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker is toch wel het ballet. Sierlijke dansers in prachtige locaties met soms designerkostuums, bijvoorbeeld van Vivienne Westwood en Valentino Garavani, en dat op die dromerige muziek… ik kijk er steeds naar uit!

Zo koop je kaartjes voor het nieuwjaarsconcert in Wenen

Zie je jezelf al zitten in die prachtige gouden zaal? Think again! Kaartjes kun je alleen via een loting krijgen, waarvoor je je kunt inschrijven tussen 1 en 28 februari. Het goedkoopst zijn de staplaatsen achterin de zaal, die voor een paar tientjes te koop zijn. Iets goedkoper ben je uit voor hetzelfde programma op oudejaarsavond en de generale repetitie.

Maar gemiddeld ben je wel een paar honderd euro uit. Tel daarbij je outfit op (dresscode is gala) en je snapt: dit concert is niet voor iedereen. Trouwens: de vooropgenomen pauzemuziek met beelden uit heel Oostenrijk en de balletscènes zie je alleen op tv.

Bronnen: Wiener Philharmoniker, Alles over Wenen, Unsplash.

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *