Je kon het hier al lezen: er komt een officieel Harry Potter kerstkookboek en ik ben excited! Speciaal voor mijn kersties mag ik een recept delen uit het boek Harry Potter: Official Christmas Cookbook voor een magische mulled wine. Ik ga al watertanden!
De onderstaande spread laat je meteen zien hoe betoverend het boek is. Je leest de connectie met de magische wereld, in dit geval professor Slakhorst aka Slughorn, ziet een mooie quote uit het boek en leest over de geschiedenis van het recept.
Lees verder onder de afbeelding >
De geschiedenis van kruidige wijn
Ik vind het zo mooi om te zien dat elk land haar eigen variant op deze warme wijn heeft! Binnenkort duik ik diep in de geschiedenis van dit kerstdrankje, dus bereid je voor op verrassingen. Is Engels niet jouw moedertaal? Geen probleem, hieronder vind je het Nederlandstalige recept!
Lees verder onder het recept >
Magische mulled wine
Ingrediënten
- 750 milliliter droge rode wijn een voordelige Cabernet, Zinfandel of Malbec is perfect
- 3 sinaasappels
- 1 cup sinaasappelsap
- ½ cup honing vervang voor agavesiroop als je hem vegan wil maken
- ¼ cup brandy optioneel
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel kruidnagelen
- 4 kaneelstokjes
- 2 hele steranijs
- 1 laurierblaadje
- ⅛ theelepel allspice dit kun je vervangen door speculaas- of koekkruiden
Instructies
- Snijdt 2 sinaasappels in 3 dikke plakken per sinaasappel. Bewaar de overgebleven sinaasappel voor garnering.
- Stop de kruidnagelen in de schil zodat je ze makkelijk kunt verwijderen, of doe ze in een thee-ei.
- Slowcooker-methode: Schenk de wijn, sinaasappelsap, brandy en honing in een pan en roer er de gesneden sinaasappels, bruine suiker, kaneelstokjes, steranijs, laurierblaadje en allspice doorheen. Kook op een lage temperatuur voor 1,5 uur en haal met een schuimspaan de sinaasappels en hele kruiden eruit.
- Kookplaat-methode: Zet een pan boven een middelhoge warmtebron en breng hierin de sinaasappelsap, honing en suiker aan de kook totdat de suiker en honing opgelost zijn. Voeg de wijn, sinaasappels, kaneelstokjes, steranijs, laurierblaadjes, allspice en brandy aan toe en kook 30 minuten. Verwijder de sinaasappel en hele kruiden met een schuimspaan.
- Serveer heet in mokken met plakjes verse sinaasappel erin drijvend.
- Mulled wine kun je 1 tot 2 dagen in de koeling bewaren in een luchtdicht bakje. Verwijder de sinaasappels en hele kruiden voor het koelen, zodat de kruiden niet te sterk worden en het fruit niet kan fermenteren. Verhit langzaam in de slowcooker of grote pan op middelhoge warmtebron tot de gewenste temperatuur maar laat niet opnieuw koken.
Nóg meer recepten
Ben je benieuwd naar de rest van Harry Potter: Official Christmas Cookbook? Je bestelt hem bij Bruna, BookSpot of misschien wel jouw lokale boekhandel.
Ik ben benieuwd: kook jij wel eens warme kruidige wijn? En zo ja, op welke momenten en met welke smaakmakers?
Liefs, José