For auld lang syne

Oud & Nieuw - New Year's Eve - Let it Snow

Misschien denk je wel aan Russisch, misschien denk je dat het iets Fries is. Wanneer je dit liedje hoort, zie je meteen oranje, bier & bitterballen en smartlappen voor je: Wij houden van Oranje. Het is hèt voetballied tijdens interlands bij uitstek.

Nederland, oh Nederland
jij bent een kampioen.
Wij houden van Oranje
om zijn daden en zijn doen.

Maar wat wij Nederlanders wellicht niet weren is dat de melodie afkomstig is van een zeer oud lied. For auld lang syne wordt in vooral Groot-Brittannië voluit gezongen wanneer de klok 12 slaat op nieuwjaarsavond. Het eeuwenoude gedicht gaat over vriendschap en ik vind het zo’n mooie nieuwjaarstraditie dat ik hem wilde delen.

Should Old Acquaintance be forgot,
and never thought upon;
The flames of Love extinguished,
and fully past and gone:
Is thy sweet Heart now grown so cold,
that loving Breast of thine;
That thou canst never once reflect
On old long syne.

Ook in films en op tv heb ik het lied ook wel eens voorbij horen komen. In Sex and the City: The Movie kom je het tegen wanneer Carrie besluit toch naar Miranda te gaan net voor twaalven. En in de finale van Downton Abbey is het een prachtige afsluiter – wederom tijdens Oud & Nieuw – waarmee het hele verhaal wordt afgerond.

https://www.youtube.com/watch?v=v9WsB8AYn1M

Jammer dat wij Nederlanders niet veel verder komen dan ‘Gelukkig nieuwjaar’, oliebollen en onze kenmerkende drie zoenen. Hier en daar kom je nog wel eens carbidschieten of nieuwjaarsduiken tegen, maar beiden vind ik die toch niet zo feestelijk en geschieden die op 1 januari in plaats van de nacht. Wat zijn jouw nieuwjaarstradities?

Liefs, José

Foto: Steven VanDesande Jr.

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *