Laat het feestseizoen doorgaan: Hogmanay is hét Schotse antwoord op oud en nieuw

Hogmanay oudjaar nieuwjaar oud & nieuw Schotland traditie winterfeest

Kerst is al weer voorbij en wat een bijzonder seizoen hebben we gehad! Ik ontdekte het plezier van samen met mijn broertje koken, ons kleintje blijkt het kerstvirus te pakken te hebben en LIS is flink gegroeid. Gelukkig is het feestseizoen nog niet over: vandaag is het oud en nieuw. En daarvoor kijk ik graag voor inspiratie bij de Schotten, want Hogmanay is echt een tof feest.

In het geheim ben ik ontzettend fan van Outlander! Zo ontdekte ik de Schotse variant van oud en nieuw, Hogmanay. Dit feest zit bomvol tradities and I love it! Zo:

  • bepaalt degene die als eerste binnenstapt of je het komende jaar geluk hebt
  • moet je het nieuwe jaar beginnen met een grote schoonmaak
  • is het beter om het jaar schuldenvrij te beginnen

Het woord Hogmanay schijnt uit begin 1600 te komen, maar de traditie zelf is nog veel ouder. Het schijnt zelfs groter te zijn dan kerst! Niet zo gek als je bedenkt dat dit feest verboden was in de zestiende en zeventiende eeuw. Kerst is pas sinds 1958 een nationale feestdag.

Je krijgt alvast een ideetje hoe oud dit feest is met deze clip uit Outlander, dat zich afspeelt in de achttiende eeuw.

Eén Hogmanaytraditie mis je in dit filmpje. Want waar wij misschien luisteren naar ABBA’s Happy New Year, zingen schotten Auld Lang Syne. Dichter Robert Burns schreef het in 1788, naar eigen zeggen geïnspireerd door wat een oude man hem vertelde, en het lijkt deels op een gedicht uit 1711 van James Watson.

Anno nu zien de Hogmanay-festiviteiten er wat anders uit dan in Outlander. Edinburgh is dé place to be en er zijn doorgaans veel festivals en activiteiten.

Het idee van dansen en lekker eten in een kleine kring van familie en vrienden klinkt me ontzettend idyllisch. Kom maar op met Hogmanay in Nederland!

Liefs, José

Bronnen: Visit Scotland, Wikipedia, ClaireandJamie.com, Robbie Shade

 

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *