Gaaf: op deze locaties in Nederland mag je zelf je kerstboom omzagen (2023)

Hoe fijn en makkelijk een kunstboom ook kan zijn: er gaat niets boven een echte kerstboom. Begin een nieuwe traditie door samen met je lief, bestie, moeder of kids je eigen boom uit te kiezen en te zagen. Ja, dat kan echt in Nederland!

Dit artikel verscheen voor het eerst op 24 mei 2023. Laatste update: 6 november 2023

Kerstboom omzagen op De Veluwe

Denk je aan bomen, dan denk je misschien wel aan de Veluwe. Ik krijg er in eider geval altijd een winters gevoel van het het ruikt daar voor mijn gevoel altijd naar kerst!  ‘Wie dit jaar met kerst geen spar maar een échte scharrel-den in huis wil hebben, kan terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe‘, laat het natuurgebied weten.

Je kunt op vier weekenddagen je eigen exemplaar kiezen en gratis meenemen, als je entree tot het park en voor je auto betaalt. Zo werkt het: in het centrum van het park ligt het Merchantplein, waar je je “zaag je eigen kerstboom-bon” kunt ophalen. Per persoon mag je één boom omzagen en een eigen zaag meenemen is wel fijn in verband met alle coronamaatregelen. Reserveren is wel nodig.

Data: za 9, zo 10, za 16, zo 17 december 2023 van 10.00 tot 16.00 uur
Locatie: Houtkampweg 9C in Otterloo

Kerstboom omzagen in het Kuinderbos – Flevoland

Ook in Nederlands nieuwste provincie Flevoland kun je je eigen kerstboom omzagen, in het Kuinderbos. Staatsbosbeheer heeft hier zo’n 15.000 bomen staan en daarvan komt elk jaar een tiende in de verkoop ‘en er gaat een enorm exemplaar naar de Tweede Kamer.

Traditiegetrouw kun je in het Kuinderbos je eigen kerstboom omzagen op de zaterdag na Sinterklaas en dit jaar is dat 9 december. Ook is er gezelligheid in de vorm van een kampvuur, warme choco en broodjes worst. Voor bomen tot twee meter betaal je 9 euro, grotere bomen hebben andere prijzen. Je kunt niet reserveren, dus wees er snel bij! 

Datum: 9 december 2023 van 9.00 tot 15.00 uur
Locatie: Hopweg 21 in Bant

Je kunt verder lezen onder de foto >

Kerstboom zelf zagen Hoge Veluwe - Let it snow

Kerstboom uitgraven in Regio Leiden – Den Haag

Wil je jaren genieten van een echte kerstboom? Bij Kasteel Duivenvoorde mag je een kerstboom mét kluit uitzoeken en -graven. Ze bieden verschillende soorten aan, Fijnspar, Nordmann, Servische spar of Blauwspar, die je ook weer kunt terugplanten. Ook zijn er zelfgemaakte kerstkransen, maretakken en ander kerstgroen. Na Sinterklaas maken ze er een echt kerstfeestje van. Prijzen variëren van 10 tot 50 euro.

Als je er toch bent: begin december is het kasteel in kerstsferen gehuld. Je kunt op verschillende dagen een sprookjesachtige lichtjesrondleiding volgen.
Datum: waarschijnlijk vanaf 1 december 2023 dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur
Locatie: Laan van Duivenvoorde 4 in Voorschoten

Kerstboom omzagen in Regio Haarlemmermeer – Nieuw-Vennep

Bij de naam Decemberhoeve weet je al bijna zeker: het is kerstig op deze boerderij. Hier scoor je een biologische kerstboom die je zelf mag oogsten én ze boren er meteen een gaatje voor je Easyfix kerstboomstandaard. Handig! Daarnaast haal je er meteen kerstverlichting, -ballen en -stukken.
Datum: waarschijnlijk vanaf maandag 27 november 2023, maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Locatie: IJweg 1391 in Nieuw-Vennep

Kerstboom omzagen in Regio Utrecht – Nieuwegein

Michel en Edy van Boomkwekerij Van Zijl maken er een echt kerstfeestje van. Bij hun kwekerij mag je je eigen kerstboom zagen en is er een chaletje met warme dranken en een kerstwinkeltje. Ook kunnen kinderen een kleurplaat sturen naar de kerstman. Ze willen er een beleving van maken op hun buitengoed. Reserveren is niet nodig.
Datum: vanaf zaterdag 25 november 2023
Locatie: Parallelweg 9 in Bunnik

Kerstboom omzagen in Enschede

Woon je in het oosten van het land, dan is Kerstboomkwekerij Gebr. Vije jouw dichtsbijzijnde adres. Of je nou een kleine fijnspar vanaf acht euro zoekt of een grote Nordmann spar (die je koopt vanaf 18 euro), je kunt hem zelf uitzoeken bij deze kwekerij.
Datum: vanaf 30 november 2023, elke dag van 9.00 tot 17.00 uur
Locatie: Pompstationweg 55 in Enschede

Je kunt verder lezen onder de foto >

Kerstbomen zelf zagen Boswachterij De Vuursche Baarn

Kerstboom omzagen en uitgraven in De Betuwe – regio Arnhem/Nijmegen

In de buurt van Nijmegen en Arnhem kun je je eigen kerstboom omzagen bij ‘t Hobbyveld. Dit familiebedrijf biedt je ook de kans om zelf een kerstboom met kluit uit de grond te halen. De laarzen staan al voor je klaar! In het veld kun je de bomen zelf uitzoeken en daarnaast verkoopt het bedrijf ook kerstbomen die je zo kunt meenemen. Ze variëren van 1 tot 10 meter hoog. Ook hebben ze zogenaamde B-bomen die bijvoorbeeld rustiek scheef zijn of waarop je geen piek kunt zetten.
Data: vanaf vrijdag 24 november 2023, elke dag van 9.15 tot ongeveer 17.00 uur.
Locatie: Krakkedel 36 in Doornenburg

Kerstboom omzagen in Nationaal Park Het Drents-Friese Wold – regio Appelscha

Ook op de grens van Friesland en Drenthe, in het Drents-Friese Wold, kun je zelf een kerstboom uit het veld plukken en meenemen. In Appelscha kun je terecht in buurtschap Oude Willem, waar je voor een klein bedrag je eigen boom mag omzagen of uitgraven. Er staan vrijwilligers klaar om je te helpen.
Datum: waarschijnlijk zaterdag 9 december 2023
Locatie:. Bosweg 8 in Oude Willem

Kerstboom omzagen in Bunnik – Regio Utrecht

Buitengoed de Boomgaard biedt je ook de mogelijkheid je eigen biologische kerstboom om te hakken. Ze maken er echt een beleving van; zo kun je shoppen in het kerstwinkeltje, zijn er winterse lekkernijen en houden ze evenementen. Van 6 tot en met 15 december 2023 vindt hier hun outdoor XMAS festival plaats, met in de weekenden extra activiteiten en animatie zoals pimp je kerstboompje, sleeën op de sleebaanhelling, poffertjes eten of snuffelen tussen alle leuke pimp je kerst-producten. 
Data: vanaf zaterdag 25 november 2023
Locatie: Parallelweg 9 in Bunnik

Kerstboom omzagen in de Schoorlse Duinen – regio Alkmaar

In de Schoorlse Duinen staan wel heel bijzondere kerstbomen die je zelf mag omzagen. Deze zogeheten zeedennen zijn speciaal gepland tijdens de Industriële Revolutie om hout te groeien voor de mijnbouw. Je mag een van deze speciale kerstbomen omzagen, hoe cool! Met de Zonnetrein rijd je naar de plek waar je gaat zagen en er staat warme choco klaar. Boek wel op tijd een tijdslot op de site van Staatsbosbeheer. Zodra ik een linkje heb, plaats ik hem hier!
Datum: nog niet bekend
Locatie: Oorsprongweg 1, Schoorl

Kerstboom omzagen of omhakken in Huizen – regio Het Gooi

Van der Roest Kerstbomen is dé locatie in het Gooi waar je jouw kerstboom mag uitzoeken, uitgraven of omhakken. Aan de rand van natuurgebied de Naardereng van het Goois Natuurreservaat vind je jouw perfecte boom bij het familiebedrijf dat al generaties meegaat. Kies jij voor een nordmann, blauwspar, servische spar, of fijnspar? De keuze is aan jou! Je hebt al een boom vanaf 15 euro.
Datum: vanaf zaterdag 25 november 2023
Locatie: langs de Driftweg, Huizen

Dat waren ze dan, de plekken in Nederland waar je zelf een kerstboom mag omzagen, -hakken of uitgraven. Heb jij wel eens jouw eigen kerstboom op deze manier gekocht?

Liefs, José

Foto’s: Nationaal Park de Hoge Veluwe, Boswachterij De Vuursche

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

7 Replies to “Gaaf: op deze locaties in Nederland mag je zelf je kerstboom omzagen (2023)”

    1. Oh dennenboom oh dennenboom. Iets om rekening mee te houden is dat een kerstboom zoals wij die kennen feitelijk een spar is. Het gaat dan om een Picea of Abies. Op de Veluwe mag je een den of Pinus omzagen die niet geschikt is als kerstboom. Dus leuk dat het gratis is als je de entree, benzinekosten en parkeerkosten even niet meerekent. Maar verdiep je eerst in hoe een den er met aanzienlijk langere naalden uit ziet en of je dat echt in je huiskamer wil hebben.

  1. Weet iemand toevallig of het zaterdag de 11e doorgaat bij Buurtschap de Oude Willem in Appelscha? Ik kan geen contact krijgen en zie geen gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *