Gaaf: op deze locaties in Nederland mag je zelf je kerstboom omzagen (2022)

Hoe fijn en makkelijk een kunstboom ook kan zijn: er gaat niets boven een echte kerstboom. Begin een nieuwe traditie door samen met je lief, bestie, moeder of kids je eigen boom uit te kiezen en te zagen. Ja, dat kan echt in Nederland!

Laatste update: 14 september 2022

Kerstboom omzagen op De Veluwe

Denk je aan bomen, dan denk je misschien wel aan de Veluwe. Ik krijg er in eider geval altijd een winters gevoel van het het ruikt daar voor mijn gevoel altijd naar kerst!  ‘Wie dit jaar met kerst geen spar maar een échte scharrel-den in huis wil hebben, kan terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe‘, laat het natuurgebied weten.

Je kunt op vier weekenddagen je eigen exemplaar kiezen en gratis meenemen, als je entree tot het park en voor je auto betaalt. Zo werkt het: in het centrum van het park ligt het Merchantplein, waar je je “zaag je eigen kerstboom-bon” kunt ophalen. Per persoon mag je één boom omzagen en een eigen zaag meenemen is wel fijn in verband met alle coronamaatregelen. Reserveren is wel nodig.

Data: za 3, zo 4, wo 7, vr 9, za 10, zo 11, wo 14, vr 16, za 17 en zo 18 december 2022 van 10.00 tot 16.00 uur
Locatie: Houtkampweg 9C in Otterloo

Kerstboom omzagen in het Kuinderbos – Flevoland

Ook in Nederlands nieuwste provincie Flevoland kun je je eigen kerstboom omzagen, in het Kuinderbos. Staatsbosbeheer heeft hier zo’n 15.000 bomen staan en daarvan komt elk jaar een tiende in de verkoop ‘en er gaat een enorm exemplaar naar de Tweede Kamer.

Traditiegetrouw kun je in het Kuinderbos je eigen kerstboom omzagen op de zaterdag na Sinterklaas en dit jaar is dat 10 december. Ook is er gezelligheid in de vorm van een kampvuur, warme choco en broodjes worst. In 2020 moest je je van tevoren aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/kuinderbos en mochten er maximaal 2 personen per auto het terrein op.
Datum: nog niet bekend
Locatie: Hopweg 21 in Bant

Je kunt verder lezen onder de foto >

Kerstboom zelf zagen Hoge Veluwe - Let it snow

Kerstboom omzagen in Regio Leiden – Den Haag

Wil je jaren genieten van een echte kerstboom? Bij Kasteel Duivenvoorde mag je een kerstboom mét kluit uitzoeken en -graven. Ze bieden verschillende soorten aan, Fijnspar, Nordmann, Servische spar of Blauwspar, die je ook weer kunt terugplanten. Na Sinterklaas maken ze er een echt kerstfeestje van. Prijzen variëren van 10 tot 50 euro.
Datum: nog niet bekend
Locatie: Laan van Duivenvoorde 4 in Voorschoten

Kerstboom omzagen in Regio Utrecht – Nieuwegein

Michel en Edy van Boomkwekerij Van Zijl maken er een echt kerstfeestje van. Bij hun kwekerij mag je je eigen kerstboom zagen en is er een chaletje met warme dranken en een kerstwinkeltje. Ook kunnen kinderen een kleurplaat sturen naar de kerstman. Ze willen er een beleving van maken op hun buitengoed. Reserveren is niet nodig.
Datum: 25 november tot en met 19 december 2022, maandag tot zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.
Locatie: Parallelweg 9 in Bunnik

Kerstboom omzagen in Enschede

Woon je in het oosten van het land, dan is Kerstboomkwekerij Gebr. Vije jouw dichtsbijzijnde adres. Of je nou een kleine fijnspar van een tientje zoekt of een grote Nordmann spar (die je koopt vanaf 18 euro), je kunt hem zelf uitzoeken bij deze kwekerij.
Datum: alle dagen in december
Locatie: Pompstationweg 55 in Enschede

Je kunt verder lezen onder de foto >

Kerstbomen zelf zagen Boswachterij De Vuursche Baarn

Kerstboom omzagen in De Betuwe – regio Arnhem/Nijmegen

In de buurt van Nijmegen en Arnhem kun je je eigen kerstboom omzagen bij ‘t Hobbyveld. Dit familiebedrijf biedt je ook de kans om zelf een kerstboom met kluit uit de grond te halen. De laarzen staan al voor je klaar! In het veld kun je de bomen zelf uitzoeken en daarnaast verkoopt het bedrijf ook kerstbomen die je zo kunt meenemen. Ze variëren van 1 tot 10 meter hoog. Ook hebben ze zogenaamde B-bomen die bijvoorbeeld rustiek scheef zijn of waarop je geen piek kunt zetten.
Data: vanaf vrijdag 18 november 2022, elke dag van ongeveer 09.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Krakkedel 36 in Doornenburg

Kerstboom omzagen in regio Het Gooi – Bussum

Tuincentrum van der Roest heeft een eigen akker waar je zelf je kerstboom mag omzagen of uitgraven. Ze hebben Servische sparren, blauwsparren en fijnsparren tot 2,25 meter hoog en allemaal zijn ze 15 euro. De datum is nog niet bekend, maar afgaande op vorige jaren denk ik vanaf de laatste zaterdag van november (26 november) tot en met zaterdag 17 december van 10.00 tot 17.00 (niet op zondag)
Data: nog niet bekend
Locaties kruising Driftweg en Oud Huizerweg in Naarden

Dat waren ze dan, de plekken in Nederland waar je zelf een kerstboom mag omzagen, -hakken of uitgraven. Heb jij wel eens jouw eigen kerstboom op deze manier gekocht?

Liefs, José

Foto’s: Nationaal Park de Hoge Veluwe, Boswachterij De Vuursche

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

7 Replies to “Gaaf: op deze locaties in Nederland mag je zelf je kerstboom omzagen (2022)”

    1. Oh dennenboom oh dennenboom. Iets om rekening mee te houden is dat een kerstboom zoals wij die kennen feitelijk een spar is. Het gaat dan om een Picea of Abies. Op de Veluwe mag je een den of Pinus omzagen die niet geschikt is als kerstboom. Dus leuk dat het gratis is als je de entree, benzinekosten en parkeerkosten even niet meerekent. Maar verdiep je eerst in hoe een den er met aanzienlijk langere naalden uit ziet en of je dat echt in je huiskamer wil hebben.

  1. Weet iemand toevallig of het zaterdag de 11e doorgaat bij Buurtschap de Oude Willem in Appelscha? Ik kan geen contact krijgen en zie geen gegevens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *