3 tekens dat je vanavond niet je open haard moet aansteken + 5 tips om dat wel veilig te doen

Met de juiste tips kun je een open haard goed aansteken en weet je of het mag en veilig is

Nu het steeds eerder donker wordt en de avonden lang duren, hebben we allemaal behoefte aan wat gezelligheid en hygge. Een open haard of houtkachel lijkt daarbij onmisbaar, en toch is dat niet altijd een goed idee. 

Don’t get me wrong: ik ben dol op een haardvuurtje. Het geknisper, de likkende vlammen, hoe je altijd totaal gebiologeerd naar dat vuurtje kunt kijken… I love it! Maar onder de verkeerde omstandigheden kan het gevaarlijk zijn, en dan heb ik het niet of een hand die je verbrand. Ik geef je 3 tekens dat je beter een dagje (of twee) kunt wachten plùs 5 tips om veilig je haard of houtkachel aan te steken.

Zoek je nieuwe bestie

Toen we ons huis kochten, kregen we naast een haard ook de schoorsteenvegers. Essentieel voor een goed haardvuurtje, want door de vijf minuten die ze aan het werk zijn, zitten we een jaar goed. Dat betekent geen kans op een haardbrand, die we in Nederland jaarlijks 1700 keer hebben.

Heb je schade door een haardbrand en is je schoorsteen al ruim een jaar niet geveegd? Dikke kans dat je verzekeraar dan nee zegt tegen jouw claim. Tijd dus om beste besties met je schoorsteenveger te worden!

Lees verder onder het gifje >

Mary Poppins Fun GIF - Find & Share on GIPHY

Uit het juiste hout gesneden

Na het snoeien, hakken of slopen kan dat hout – hoppa – de houtkachel of haard in. Toch? Nee! Nat hout of (gelakt of geïmpregneerd) afvalhout zorgt voor schadelijke stoffen. Hout dat je zelf hakt, moet je minstens twee jaar laten drogen.

Kies bij voorkeur hout met een keurmerk zoals FSC en PEFC voor hout en Better Biomasslabel (beter voor het milieu) of Better Biomasslabel (beter voor je kachel) voor houtsnippers. Ook houtbriketten zijn een goede keuze. Zo weet je dat er zo min mogelijk slechte stoffen vrijkomen.

Het perfecte weer voor de haard

Bij een open haard denk je ongetwijfeld aan koud en vies weer. Het weer is nog belangrijker dan je denkt wanneer je een vuurtje aansteekt. Is het mistig, staat de wind stil of is de luchtkwaliteit niet goed, dan trekt de schoorsteen niet goed. Daardoor blijven de rook en schadelijke in de omgeving hangen.

Ben je niet de nieuwe Piet Paulusma? Geen probleem, met het stookalert van het RIVM of het stookalert van de NHK weet je of het verstandig is om je haard aan te steken. Handig: op het stookalert van het RIVM kun je je abonneren en krijg je voor 12.00 eventueel een negatief advies voor die avond.

Lees verder voor tips >

Met deze tips steek je veilig de open haard aan

Met deze 5 tips bouw je het beste haardvuur:

  • zet ventilatieroosters of een raam open
  • laat de haard zo snel mogelijk op temperatuur komen
  • zet in het begin het deurtje van de haard open
  • let het vuur nooit smoren en wel zelf uitgaan
  • gebruik geen karton of papier maar aanmaakblokjes om de haard te stoken

En, wat denk jij? Ben jij volledig voorbereid om je haard aan te steken?

Liefs, José

Bronnen: BNN Vara, Informatiepunt Leefomgeving, Radar, Milieu Centraal
Foto’s: LIS, Jessica Johnston

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *