Natuurlijke kerstversiering maak je zo (bijna gratis!)

Kerstboom Somerset House - Sinaasappel - Let it Snow

In deze nieuwe minirubriek laat ik je graag zien dat je je huis gezellig kunt decoreren met een klein budget. Elke week licht ik een ander thema waarmee je zelf aan de slag kunt. Vorige week: kerstornamenten van oude boeken. Deze week: kerstornamenten van natuurlijke materialen.

Misschien decoreer je je huis elk jaar hetzelfde: alles zilver, groen en rood, of misschien wel goud. Of misschien vind je het wel leuk om elk jaar een ander thema te hebben. Wat jouw kerststijl ook is, ik heb een leuk ideetje voor jouw boom dit jaar (of misschien wel voor versiering in een boom in je tuin): natuurlijk kerstversiering.

In Londen kwam kwam ik een trend tegen: sinaasappels in je kerstboom. The National Portrait Gallery, Somerset House, Covent Garden… Allemaal gebruiken ze schijven gedroogde sinaasappel in hun kerstbomeb. Nooit eerder dacht ik erover na, maar het ziet er superleuk uit. En een fijne bonus is dat je huis heerlijk ruikt als je deze natuurlijke kerstversiering zelf maakt!

Je kunt ze drogen in de oven of op de verwarming, net wat jou het beste uitkomt. Snijdt ze in plakken van twee tot vier millimeter en droog ze drie uur op 100ºC of zo’n tien dagen op bakpapier bovenop de verwarming. Met de laatste methode gaat je huis ook nog eens ontzettend lekker ruiken. Haal er een juten touwtje doorheen en hang ze in je boom of aan een cadeau. Of maak er een slinger van, door een touwtje door het midden te rijgen en de schijven af te wisselen met laurierblaadjes (die scoor je niet al te duur bij Sostrene Grene).

Deze sterretjes zijn super simpel en hoeven nagenoeg niets te kosten. Je maakt ze namelijk van oude mandarijnen- of sinaasappelschillen. Pel ze dus voorzichtig als je ze eet, want je wilt wel een oppervlakte hebben waar je iets mee kan. Stans ze uit de schil met een minivormpje, maak alvast een gaatje, laat ze twee dagen op kamertemperatuur drogen et voila: sterretjes. Rijg ze aan een touwtje voor een slinger of hang ze als losse kerstornamenten in je boom.

DIY kerstversiering sinaasappel sterretjes mandarijn schil - natuurlijke kerstdecoratie - Let it Snow.jpg

Dennenappels zoeken is altijd één van mijn favoriete onderdeel van een boswandeling maken. De euforie die ik voel als ik een ontzettend grote dennenappel vind kan ik niet beschrijven, behalve dan dat ik me voel als een kind met Kerstmis. Van zulke grote exemplaren maak je namelijk prachtige hangende kerstdeocraties. Kleintjes gebruik je weer voor een arrangement met kaarsen en met het standaard formaat maak je simpelweg een slinger door ze vast te binden aan een lang juten touw. Verven in jouw kerstkleur kan natuurlijk, maar au naturel zijn ze misschien wel op hun best.

Popcorn kerstversiering natuurlijk - Let it Snow

Bij popcorn denk je misschien niet aan kerst, maar met deze ontplofde maiskorrels kun je een ontzettend leuke slinger maken. Ik zeg: ideaal voor overgebleven popcorn of misschien wel leuk om te doen samen met kinderen als knutselactiviteit, waarbij er natuurlijk gesnoept mag worden! Gebruik de slinger in je eigen kerstboom, versier er een struik in de tuin mee of decoreer er iets anders mee. Fun fact: er bestaat zelfs een National Popcorn String Day op 13 december. Amerikanen wisselen popcorn af met cranberries, die je kunt drogen net zoals het fruit hierboven of – als je de slinger buiten hangt – gewoon vers kunt gebruiken. Oh, en met oude popcorn gaat het net iets makkelijker, zeker als je flossdraad als draad gebruikt. Alleen is ‘ie niet zo natuurlijk dan.

Wat vind jij van deze manier van kerstversiering? Ben jij fan van natuurlijke kerstdecoraties?

Liefs, José

Foto’s: ViviConLetizia, Catalin Apostel, Max Pixel

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *