What the *beep* is hygge?

5x waarom ik van de winter hou - let it snow

Na een dagje skiën lekker in je ugly Christmas jumper (ga je daar dit jaar zelf mee aan de slag?) genieten van een haardvuurtje, a la Last Christmas. Dat is hygge. In kerstpyjama met een stuk kerststol op schoot kerstfilms kijken. Dat is hygge. Maar what the *beep* is hygge nou weer?

Wie onder een steen heeft gelegen, of misschien gewoon niet zo op het noorden gericht heeft de hype rondom hygge vorig jaar gemist. Hygge is het Deense woord voor gezelligheid, knusheid. Het is zo’n ding dat er zelfs talloze boeken over verschenen (kijk maar rond op Bol.com). Maar wat is hygge nou eigenlijk, wat is er zo belangrijk aan en nog beter: hoe pas je hygge toe op jouw kerst voor de ultieme kerst?

Maak het gezellig

Het klinkt als een open deur: om het gezellig te hebben, moet je het gezellig maken. Maar als je, net als de Denen, ècht wilt genieten van het binnen zijn dan moet je ook binnen willen blijven. Maak het dus gezellig. Kies voor warme plaids, steek (geur)kaarsjes aan en maak stillevens met dennenappels en andere herfstschatten. Dan hoef je absoluut de deur niet uit!

Wat is hygge - Let it snow

Kies voor echt eten

Waar geniet je nou meer van: slappe friet, kipnuggets en sla van de frietboer om de hoek of ovenaardappels, coq au vin en haricots verts? Eerlijk? Echt eten maakt je gelukkiger. En ja, daar moet je even voor in de keuken staan. Maar is dat ook niet gezelliger, samen kokkerellen? En geniet je er niet meer van als je het zelf hebt gemaakt? Dat hoeft heus niet zo ingewikkeld als die coq au vin, ook een simpel homemade soepje doet het prima.

Qualitytime is key

Zet die tv uit en trek eens een spelletje uit de kast. Wanneer je letterlijk recht tegenover elkaar zit, zul je merken dat je meer gesprekken hebt. Quality time is voor mij ook ontzettend belangrijk voor een behaaglijk gevoel.

Jenga - Wat is hygge - Let it snow

Lekker fröbelen

Okay het klinkt een beetje kneuterig, maar dat is ook een woord dat ik bij hygge associeer. Start een Do It Yourself project. Handwerk zoals breien en haken zijn op en top hyggelig, maar in principe leent elk knutselproject zich.

Heel Holland bakt

De geur van speculaaskruiden geeft een instant dosis gezelligheid. Daarom past bakken ook zo goed bij dit behaaglijke gevoel. Of het nu kruidnoten, kerststol of een peperkoekhuisje is: ga lekker los in de keuken. Samen bakken is nog leuker èn staat garant voor dat knusse gevoel dat we zoeken.

Ga voor die hyggebukser en hyggesokker

Het heerlijke van hygge is dat niets moet. Nou ja, niets dat jij wilt. Dus kies voor comfi kleding zoals een relaxte broek en gebreide sokken. Niet voor niets hebben de Denen hier speciale namen voor.

What is hygge - Let it snow

Hartverwarmende drankjes

Ik had het al even over zelfgemaakt eten, maar niets maakt je warmer dan een warm drankje. Ga aan de slag met mijn makkelijke recept voor chocolat chaud (da’s Frans voor warme chocolademelk), schenk een mok bisschopswijn in of zet een pot thee. Het maakt niet uit, als je jouw handen er maar aan kunt warmen!

Let’s go offline

Het is een schot voor open doel, maar eentje die blijkbaar tòch genomen moet worden: zet die telefoon uit! Niemand hoeft te zien hoe hyggelig jij het hebt. Hygge is lekker voor jezelf en, okay, voor diegenen die je hier misschien voor uitgenodigd hebt.

Dus, hoe hygge maak jij het?

Liefs, José

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *