Mijn favoriete winterse sprookjes

Het meisje met de zwavelstokjes - Anne Anderson - Let it snow

De ideale winter is voor mij wel een beetje sprookjesachtig: een knapperend haardvuurtje, vogeltjes in de tuin en sneeuwvlokken die de buitenwereld veranderen in een Winter Wonderland. En juist omdat het – idealiter – zo koud is in de winter is dit het seizoen bij uitstek voor een beker warme chocolademelk (heb je deze al geproefd?) en een mooi sprookje. Droom lekker weg bij mij favoriete winterse sprookjes… 

Het meisje met de zwavelstokjes

Het is niet zo’n bekend sprookje dat de heren bij Disney het verfilmd hebben, maar ik vind het een supermooi sprookje: Het meisje met de zwavelstokjes. Wel eentje met een zielig einde, maar toch ook wel weer mooi. Een arm meisje moet op oudejaarsavond zwavelstokjes verkopen. Wanneer ze verkleumd op straat zit, en ook nog eens haar schoenen kwijt is, licht ze één voor één de zwavelstokjes op om zichzelf warm te houden. Wil je dit sprookje voorlezen? Check het verhaal dan hier.

Het meisje met de zwavelstokjes - Anne Anderson - Let it snow

Wie het sprookjesbos in de Efteling wel eens bezocht heeft kent het sprookje misschien al wel. Deze mooie video laat dit prachtig zien:

De Sneeuwkoningin

Kay en Gerda zijn buurkinderen en beste vrienden. Maar als op een dag ijssplinters zich in zijn oog en hart boren, wordt hij gemeen en uiteindelijk gaat hij mee met de Sneeuwkoningin. Het is een beetje een langdradig en ingewikkeld sprookje, maar het geeft mij een super winters gevoel.

Anna & Elsa Frozen - Let it snow
Foto: greyloch

Disney heeft op dit sprookje de film Frozen gebaseerd. Benieuwd naar mijn favoriete kerstfilms voor kids? Neem dan hier eventjes een kijkje. Het uitgebreide sprookje De Sneeuwkoningin lees je op beleven.org.

Varenka

Dit oude Russische sprookje vind ik echt super bij Kerstmis horen. Het heeft een licht christelijke inslag maar het is, net zoals kerst, een verhaal voor iedereen. Het vertelt van de oude vrouw Varenka die alleen woont. Het is oorlog en iedereen is gevlucht. Zij blijft achter omdat ze achterblijvers wil helpen. Maar de kanonnen naderen. Zal God haar wens vervullen en ervoor zorgen dat de soldaten haar niet vinden?

Winterse sprookjes - Let it snow

De zandtekenares beeldde dit sprookje erg beeldend uit in deze video:

Op zoek naar het winterse sprookje Varenka in woorden? Kijk dan even hier.

Liefs, José

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *