6 x tips om hygge nú toe te passen in je leven

The Little Book of Hygge review - Let it snow

Die Denen hebben het maar goed bekeken met de “uitvinding van hygge“. In tijden dat je even een stapje terug moet doen, ontdek je pas echt de waarde van hygge. Maar hoe pas je deze levenswijze toe in je dagelijks leven? Met deze tips leer je hoe de Denen één van het gelukkigste volk ter wereld zijn!

Het begint bij allemaal een stukje minder. Lekker bingewatchen Netflixen klinkt aantrekkelijk (zeker met zoveel kerstklassiekers die je er kunt streamen!), maar er is meer dan een avondje passief naar een scherm te kijken. Zo zijn er de ouderwetse spelletjes (wij hebben onlangs Mens erger je niet maar eens afgestoft) en met puzzelen kun je alleen of met je gezin of vrienden gezellig aan de slag. Dat brengt me ook meteen bij punt twee.

De Denen zijn niet zo van alles met een grote groep doen. Hygge, dat ervaar je vooral met maar een paar mensen. Met die intimi heb je insider jokes en kun je terugblikken op anekdotes (herinneringen zijn ontzettend hygge!). Tijdens mijn solotripje naar Londen ervoer ik in levenden lijve de kracht van hygge.

Aan de andere kant kun je tip één en twee ook radicaal aan de kant schuiven voor tip drie: samen met vriendinnen of je familie een serie kijken, maar dan via conference call. En of je dat nou doet via Skype, Google Hangouts of weet ik veel hoe, dat kan ontzettend lachen zijn. ‘Weet je nog, die keer dat we online samen film x keken?’

Ga eens zitten voor een echt gesprek. En dan bedoel ik niet met vragen als ‘hoe gaat het’ of hoe voel je je’, maar met vragen waarmee je je gesprekspartner kunt verrassen. Doordat wij aan het verbouwen waren en de situatie in onze maatschappij eens wat anders was, kwamen wij opeens in gesprekken die je doorgaans niet zo snel voert. Ik kwam laatst ook een filmpje tegen van de cast van Hjem til Jul tegen dat ook een mooie inspiratiebron kan zijn:

Gezelligheid is ontzettend Nederlands, maar eigenlijk zijn wij één van de weinige landen die ook een woord hebben dat ongeveer dezelfde lading heeft als hygge. Voor mij zegt niets zoveel gezelligheid als vuur. Middenin een verbouwing konden we onze open haard niet gebruiken, maar met kort zoeken op Netflix (of simpelweg YouTube) heb je zo een haardvuurtje met wel de lusten en niet de lasten. Okeej, laat het de Denen niet horen – die houden niet zo van kunstmatig – maar met knisperend geluid en blokken die uit elkaar vallen is het bijna griezelig echt. Kaarsen doen natuurlijk ook hun werk, maar als de dagen wat warmer worden moet je misschien niet denken aan wat extra warmte, hoe gezellig die kleine lichtjes ook zijn.

Als er één ding is waarvan ik de afgelopen weken meer plezier heb gekregen, dan is het wel koken. De tijd ervoor zaten we een beetje in een kooksleur, met zo ongeveer elke dag van de week een vast gerecht. Maar om de warmte en gezelligheid bij het hart van ons gezin, de avondmaaltijd, te krijgen ben ik uitgebreider gaan koken. En dat betekent niet meteen een vijfgangendiner ofzo. Nee, gewoon iets meer moeite doen. Verse munt door de couscous, gehakte amandelen en bosuitjes uit de tuin door de Marokkaanse stoof en muntwater bijvoorbeeld. Of een ovenaardappelgerecht (shepherd’s pie!!) met doperwtjes, geweckte stoofpeertjes uit de kast en een fijn glas wijn. Dat kleine beetje extra maakt de ons avondeten nét wat fijner en geef je een lekkere start van de avond.

Ik ben benieuwd: hoe pas jij hygge toe in jouw (dagelijks) leven? Laat het weten via een reactie in de comments!

Liefs, José

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *