Bij het typische kerstdiner denk ik vooral aan een groot stuk vlees. Bij velen staat tijdens kerst een rollade op tafel, maar de Engelsen kunnen er wel wat van met hun “sunday roast”. Maar het is het Franse kipgerecht Coq au vin dat ik dit jaar het liefste serveer. Ideaal omdat het van tevoren klaar te maken is en bijna iedereen hier wel van kan smullen.
Coq au vin
Ingrediënten
- ca. 12 drumsticks of 6 kippenbouten
- 100 gram spek
- 10 sjalotten
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 tenen knoflook
- 20 gram roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 400 milliliter rode wijn
- 350 milliliter kippenbouillon liefst zelfgemaakte
- verse tijm
Instructies
- Halveer de champignons en pel de sjalotten. Kruid de kip met peper naar smaak.
- Verhit een pan met dikke bodem. Bak hierin het spek ongeveer een minuutje en schep eruit met een schuimspaan. Voeg de helft van de boter toe aan de pan en bak de kip op halfhoog vuur totdat ze rondom bruin zijn. Neem uit de pan met een schuimspaan.
- Bak de hele sjalotten een paar minuutjes mee totdat ze lichtbruin zijn. Schep uit de pan met de schuimspaan. Bak vervolgens de knoflook kort en bak de bloem een half minuutje mee.
- Roer de wijn scheutje voor scheutje door het knoflook-bloemmengsel totdat de saus bindt. Voeg vervolgens de bouillon en tijm toe, en wanneer alles kookt de kip. Laat afgedekt in een klein uurtje gaar stoven.
- Bak ondertussen de champignons in de rest van de boter bruin. Haal de tijm uit de kipschotel en voeg de sjalotten, spek en champignons toe voor ongeveer 10 minuten. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Lekker met gekookte aardappels en haricots verts & spekjes.
Eet smakelijk, of zoals de Fransen zeggen: Bon appetit!
Liefs, José