Soms ziet een taartje er zó lekker uit, dat je hem eigenlijk voor jezelf wilt houden. Daarom zijn eenpersoonstaartjes een favoriet voor mij. En als ik het over de koudere maanden plus taart heb, dan kom ik automatisch uit bij bij appeltaart. Zachte appel, zoete rozijnen, kaneel… Hier word ik helemaal warm van! Vandaag deel ik met jullie mijn recept.
Stel je voor: een lichtbruin taartje – anders is hij natuurlijk verbrand – dat je huis vult met de geur van kaneel, vanille en karamel. Als je erin bijt, voel je sappige rozijnen, gladde appels en een warme hap die lichtzoet proeft. Dat is toch heerlijk?!
Deze mini-appeltaartjes zien er indrukwekkend uit maar zijn verrassend makkelijk, tenminste, als je een muffinvorm hebt. Wat je daarnaast vooral moet hebben is geduld want ik beloof je dat het heerlijk gaat ruiken in huis.
Eenpersoons-appeltaartjes
Ingrediënten
Voor het deeg
- 175 gram bloem
- 112 gram boter in blokjes harde margarine kan ook
- 125 gram bruine suiker gewone suiker kan ook (waarvan een zakje vanillesuiker)
- 0.5 theelepel kaneel
- 4 gram bakpoeder
- ¼ theelepel zout
Voor de vulling
- 1 friszure appel bij voorkeur goudreinet of braeburn
- 1 handje krenten en rozijnen de verhouding is net wat je in huis hebt
- 2 eetlepels bruine suiker gewone suiker kan ook
- 1 theelepel kaneel
Instructies
- Meng voor het deeg de droge ingrediënten. Snijdt als het ware de boter er doorheen en als dat kleiner is, kneed dan tot een soepel deeg. Je wilt voorkomen dat de boter al gaat smelten dus hoe korter, des te beter. Zet in de koelkast. Vet het muffinblik in.
- Snijdt de appel - met schil en al - in vieren en haal het klokhuis eruit. Maak kleine blokjes, ik snij elk partje in 3 minipartjes en maak daar blokjes van. Roer door de kaneel en bruine suiker. Zet apart. Verwarm de oven voor op 180℃.
- Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel in twaalf bolletjes. Maak van elk bolletje een ronde plak van ongeveer ½ centimeter en druk ze in de muffinvormpjes. Vul met ongeveer twee eetlepels vulling. Verwijder het overhangende deeg.
- Rol van de afsnijdsels dunne sliertjes. Leg ze gekruist over de appeltaartjes, per taartje vier sliertjes. Bak 30 minuten. Laat tien minuten afkoelen, liefst op een taartrooster.
Lees verder onder de foto >
Laat je niet verwarren als het deeg niet helemaal hard wordt in de koelkast; het resultaat is net zo lekker. Zoals je ziet, maakten wij de fout om per taartje 6 sliertjes te doen. Dat groeide bijna aan elkaar vast met een rommelig eindresultaat. Ik ben benieuwd welke tweaks jij eraan zou geven!
Liefs, José
Foto’s: Let it snow