Het perfecte kerstdiner organiseer je zo!

Het ultieme kerstdiner organiseer je zo - Let it Snow

21 december 2018 waren lief en ik vijf jaar getrouwd. Dat wilden we vieren met een gezellig en prachtig kerstdiner met onze naaste familie. En een superdiner werd het zeker, zo’n etentje dat je eigenlijk alleen maar in de film zie. Tips deel ik natuurlijk graag, dus hierbij mijn ideetjes hoe je een kerstdiner organiseert waar je nog lang over napraat.

Toegegeven: het was wel even spannend om zo’n diner te organiseren voor onze wederzijdse familie. Hoewel we elkaar al 10+ jaar kennen wonen onze families niet bij elkaar in de buurt, en lopen ze de deur niet bij elkaar plat. Toch leek alles samen te komen op dat vijfde jubileum van onze trouwdag. Wat moet je regelen?

Allereerst een uitnodiging. De onze was geïnspireerd onze trouwkaart: een enkelzijdige kaart met een sierlijk “handgeschreven” lettertype gecombineerd met een typemachineletter. De kaart was omrand met ijskristallen die bij onze trouwkaart in reliëf waren aangebracht. Uiteraard kun je je eigen fantasie gebruiken, maar een mooie kaart kan al goed de toon zetten. Vraag je gasten ook om netjes gekleed te komen, dat vergroot het feestelijke gevoel.

Daarna komt natuurlijk het menu. Bij eerdere kerstdiners zorgde elk stel of gezin voor een gang. Maar uiteindelijk zorgde dat er bij ons voor dat iedereen druk bezig was en je eigenlijk geen moment samen aan tafel zat te genieten. Daarom besloten wij het heft in eigen hand te nemen.

Bij ons stond geroosterde tomatensoep als voorgerecht gepland. Daarvoor gebruikte ik een recept van Jamie Oliver dat niet alleen ontzettend lekker is maar ook super makkelijk én gezond. Een goed begin van je diner dus. Als hoofdgerecht maakte mijn broertje een heerlijke beef wellington en bereidde ik hachee, maar elk groot stuk vlees of vis is mooi. Coq au vin kan ik je aanraden, dat maak je ook prima van tevoren. Het recept vind je hier. Of maak voor vegetariërs een “nut wellington”. Erbij serveerde ik aardappeltjes uit de oven, geroosterde wortels & pastinaak en stoofpeertjes. Als toetje serveerde ik een tweelaagstaart omdat dit toch een knipoog was naar onze bruiloft. Uit ervaring weet ik dat een tiramisu ook altijd goed naar binnen gaat.

Sfeer kun je echt maken met muziek, dus met het maken van een playlist nam ik ook de tijd. Ik vond het een leuke uitdaging om achtergrond te selecteren die wel kerstig was, maar waardoor je niet alleen maar wilt meezingen. Ook een paar persoonlijke nummer mochten van mij niet ontbreken. Ik zou zeggen: doe je inspiratie op met mijn playlist hieronder of zet bijvoorbeeld de volledige muziek van De Notenkraker op.

https://www.youtube.com/watch?v=rtOvBOTyX00&list=PLIa7vI1ZlaoFleW_WWXI4t2sFsYxDccxW&index=2&t=0s

Waar ik ook erg veel plezier in had was het aankleden van de tafel. Gelukkig hebben wij een mooi klassiek wit servies met een gouden randje en genoeg bestek en wijnglazen, maar mixen en matchen kan ook erg gaaf zijn. Ik koos voor een witte basis met diverse metallics. Met een tafelkleed en superschattige naamkaartjes werd de tafel steeds feestelijker. De tafelschikking maakte ik duidelijk met gepersonaliseerde kerstballetjes met ieders initialen. Tafelschikking is erg belangrijk als je een goede sfeer wilt hebben. Daardoor kun je verrassende gesprekken hebben.

Het ultieme kerstdiner organiseer je zo - Let it Snow

En op de avond zelf: probeer vooral niet te stressen. Doordat je voornamelijk ovengerechten hebt, hoef je niet de hele avond in potten en pannen te roeren. De soep kun je makkelijk de dag van tevoren maken, net als de taart en stoofpeertjes. En de rest is vooral een kwestie van snijden voordat je visite komt en vooral goed timen. Een kookwekkertje kan je goed gebruiken!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips en ik hoor graag wat jouw meest memorabele kerstdiner is geweest!

Liefs, José

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *