Doetip: hier zaag je je eigen kerstboom om!

Kerstboom zelf omzagen Staatsbosbeheer - Let it Snow

Misschien heb ik teveel films gekeken, maar het lijkt me zo idillisch: de kerstperiode beginnen door zelf een kerstboom te zagen. Nou, en dat kan dus gewoon! Hier een lijstje met de plekken waar je zelf een kerstboom mag omzagen.

Bij Nationaal Park de Hoge Veluwe mag je per bezoeker een boom omzagen. Er zijn daar namelijk open stuifzandgebieden en er moeten er met regelmaat bomen gekapt worden om die gebieden, nou ja, open te houden. Dat mag je gratis doen, als je tenminste entree betaalt voor het park (€9,95 per volwassene en €5,- voor kinderen van 5 tot 12 jaar plus €7,05 per auto). Neem je eigen zaag mee of leen er eentje van de Vereniging Vrijwilligers van de Hoge Veluwe, en geniet na afloop van een warme choco, koffie of thee. De zaagdagen voor 2019 zijn 7, 8, 14 en 15 december van 10.00 tot 15.00 uur. Op 7 en 8 december is er ook nog een leuke wintermarkt. Lees meer over deze boomzaagactiviteit op de website van de Stichting Het Nationaal Park Hoge Veluwe.

Kerstboom zelf omzagen bij Staatsbosbeheer - Let it Snow.jpg

Het klinkt heel romantisch: je kerstboom omzagen bij een kasteel. Bij Kasteel Duivenvoorde wordt dat sprookje werkelijkheid en wel vanaf 30 november. Met of zonder kluit kun je ze kopen bij dit kasteel, en ook voor hulst, maretak en ander kerstgroen ben je in Voorschoten aan het juiste adres. Ze hebben zowel kleinere als grotere bomen te koop, voor €10,- tot €50,-. En ook heel leuk: bomen met kluit mag je ook weer inleveren, dan kunnen ze weer lekker groeien. Je leest meer over kerstbomen bij Kasteel Duivenvoorde op de website.

Buitengoed de Boomgaard biedt je ook de mogelijkheid je eigen kerstboom om te hakken. Ze maken er echt een beleving van; zo kun je shoppen in het kerstwinkeltje, zijn er winterse lekkernijen en houden ze evenementen. Van 6 tot en met 15 december vindt hier hun outdoor XMAS festival plaats, met in de weekenden extra activiteiten en animatie zoals pimp je kerstboompje, sleeën op de sleebaanhelling, poffertjes eten of snuffelen tussen alle leuke pimp je kerst-producten. Een fijnspar kies je al uit vanaf €15,-. Check voor alle info de website.

Bij ‘t Hobbyveld in Doornenburg kun je vanaf 6 december elke dag je eigen boom omhakken, omzagen of uit het veld halen. Je vindt ze vanaf 1 meter tot wel 10 meter hoog, super gaaf voor grote huizen! Ook hebben ze diverse soorten sparren. Let op: je kunt alleen contant betalen. Hoeveel de bomen kosten, weet ik niet. Ze openen om 9.00 uur en sluiten rond 17.00 uur, als de zon ondergaat. Alle info lees je op de website van ‘t Hobbyveld.

Kerstboom zelf omzagen - Let it Snow.jpg

Woon je in de buurt van Enschede, dan is Kerstboomkwekerij Gebr. Vije jouw dichtstbij zijnde adres. Het hele jaar jaar door onderhouden ze hun bomen met zorg, zoals ze bijvoorbeeld op Facebook laten zien. De verkoop start op 1 december en als je het vooraf vraagt, mag je zelf een boom omzagen. Je kunt dan van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur kiezen uit een Fijnspar, Servische Spar, Blauwspar, Koreaanse spar en de altijd populaire Nordman spar. Lees alle informatie op de site van Kerstboomkwekerij Gebr. Vije.

Ook in Utrecht en Nijmegen kun je jouw eigen kerstboom omzagen bij Staatsbosbeheer. In de Schoorlse Duinen was ook de mogelijkheid, maar die is al volgeboekt. Op de Utrechtse Heuvelrug, bij De Vuursche, en in het Groesbeekse Bos kun je op zaterdag 7 december het bos in voor jouw perfecte kerstboom. De boswachter heeft een schep en zaag voor je klaarliggen, dus je kunt meteen aan de slag. Ben je klaar, dan staat de warme chocolademelk al voor je klaar. Je betaalt €1,- per 10 centimeter (Utrecht) of €10,- per meter (Nijmegen) dat de boom lang is, dus voor een boom van twee meter ben je €20,- kwijt. Check hier de website de Utrechtse Heuvelrug en bezoek hier de site van het Groesbeekse Bos voor meer informatie.

Foto’s: Taylor Friehl, Spencer Backman

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *