Voor het ultieme kerstdiner begin je nu al met plannen

Christmas Pudding geflambeerd - Let it Snow.jpg

Je kent het vast wel: je wilt het ideale kerstmenu voorschotelen, maar het idee om twee dagen lang rot te rennen in de keuken schrikt je af. Wat als ik zeg dat dat niet nodig is? Echt waar, het enige dat je nodig hebt is goede planning en inspiratie maanden van tevoren. Zo tref je alvast de voorbereidingen voor het perfecte kerstdiner.

Voorgerecht: zelfgemaakte kippenbouillon

Zelfgemaakte kippenbouillon - Recept - Let it snow

Eigengemaakte kippenbouillon is toch wel het summum van kookkunsten. Soepjes, sausjes… ze worden allemaal lekkerder met een zelfgemaakte bouillon, als je de sterrenkoks mag geloven. Maar ja, wie heeft er nou tijd en zin om in de dagen voor kerst zelf bouillon te maken om daar vervolgens weer te moeten koken? Nou, dat hoeft dus ook niet!

Begin nu al met de voorbereidingen voor zelfgemaakte bouillon. Hoe? Nou, door kippenbotten te verzamelen. Ook die afgekloven exemplaren ja. Je kookt ze toch voor uren, dus wat maakt het dan uit. Als het goed genoeg is voor de Britse tv-kok Nigella Lawson, dan is het toch ook goed genoeg voor ons? Dus alle drumsticks, vleugeltjes en restjes kipkarkas kunnen in vershoudbakjes zo de diepvries in. Het vergt wat tijd en gekluif maar dan heb je ook wat. En dan is het simpel: kook de botten samen met een bouquet garni (gedroogde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier), selderij (waarvan je ook prima restjes kunt invriezen) en groenten(restjes) zoals wortel, prei, uit en knoflook. Laat goed inkoken en maak op smaak met zout. Je kunt de bouillon vers gebruiken maar dus ook makkelijk invriezen om stress te voorkomen. En de basis voor jouw soep of saus is klaar!

Bijgerecht: stoofpeertjes

Stoofperen recept - Let it snow

Bij ons staan stoofperen steevast op tafel tijden kerst. Ze kosten wat tijd, zo’n uurtje of drie, maar dan heb je ook wat: lekker zoete en ultrazachte peren die het prima doen als bijgerecht. Kinderen zijn er ook dol op, dus dat is zeker een plus.

Het recept voor stoofperen heb ik al eens gepubliceerd dus daar zal ik nu niet op ingaan, maar wat hieraan fijn is dat je ze zo lang van tevoren kan maken als jij wilt. Ik zou zeggen: kies een regenachtige dag uit, zet een gezellige film op en schillen maar!

Nagerecht: christmas pudding

Christmas Pudding - Let it snow

Je weet het inmiddels wel: ik heb een zwak voor het Britse als het aankomt op kerst. Het idee van een Christmas Pudding spreekt mij daarom ontzettend aan omdat het zó typisch kerst is. In Nederland ken ik niet één specifiek kersttoetje en daarom staat deze rozijnencake bij mij hoog aangeschreven.

De beste Christmas Pudding (ook wel bekend als Plum Pudding, al gaan er totaal geen pruimen in) maak je maanden van tevoren zodat hij goed kan rijpen. Ideaal voor de bezige bijtjes die wij tegenwoordig zijn! Traditioneel kook je de cake in een schone (thee)doek, maar er zijn ook speciale puddingvormen beschikbaar. Mij doen ze denken aan Pofferts, de gekookte koek die mijn Friese oma wel eens bereidde.

https://www.youtube.com/watch?v=3anPAb-BoqY

Er zijn talloze recepten te vinden op internet, naar ieders smaak, maar ik ga dit jaar het recept van Nigella Lawson uitproberen. En om te kijken wat de beste methode is, maak ik hem zowel in een hydrofiele doek als in mijn oma’s oude poffertvorm. Volg mijn proces dus de komende tijd via Instagram!

Ben jij nu al bezig met het kerstdiner, of moet je er echt nog niet aan denken?

Liefs, José

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *