Mincemeat vind ik écht iets dat je rond de kerstperiode in de koelkast moet hebben staan! Je gebruikt het om de typisch Britse mince pies te bakken, maar je kunt er nog veel meer mee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gebakken peren met mincemeat en crumble? Eenvoudig om te maken en heerlijk om te eten!
Mincemeat is heel wat anders dan je denkt: hier zit geen grammetje vlees in. Okay, vroeger wel maar dat is (middel)eeuwen geleden. Tegenwoordig is het een combinatie van gedroogd fruit, kruiden, noten en een flinke scheut brandy. Door al die suikers en alcohol kan dit makkelijk een tijdje blijven staan dus maak er zeker niet te weinig van.
Het gemak dient de mens
Je kunt voor dit peren gebruiken die nog niet rijp zijn, dus geen zorgen als je alleen keihard fruit in de supermarkt vindt. Mincemeat koop je kant-en-klaar bij delicatessezaken of maak je ook makkelijk zelf. Ik kan het recept van Yvette van Boven aanbevelen dat in haar kookboek Home Sweet Home XMAS staat (of hier online). Al met al vind ik het een supersimpel recept dat je eventueel kunt aanvullen met een bolletje kaneelijs of een klodder custard. Smakelijk!
Ovengebakken peren met mincemeat en crumble
Ingrediënten
- 2 peren
- 60 gram bloem
- 50 gram basterdsuiker je kunt ook één soort suiker gebruiken
- 50 gram boter
- 4 eetlepels mincemeat zelfgemaakt (zie hierboven) of kant-en-klaar
- 2 theelepels rietsuiker je kunt ook één soort suiker gebruiken
- 2 theelepels havermout
Instructies
- Halveer de peer en haal het klokhuis eruit. Ik gebruikte hiervoor zo'n theemaatschepje maar je kunt ook een metalen maatlepel gebruiken. Leg met de snijkant naar boven in een ovenvaste schaal.
- Vul elke holte met een eetlepel mincemeat.
- Maak de crumble door de basterdsuiker en het meel te vermengen en hier met je handen de boter doorheen 'wrijven', totdat er kruimels ontstaan. Verdeel over de peren, ook over het mincemeat, en druk zachtjes aan.
- Meng nu de havermout en rietsuiker door elkaar. Verdeel over de crumble.
- Vak 30 minuten in de oven, zet daarna de oven uit en laat nog 10 minuten staan.
Heb je dit toetje gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Tag me op Instagram of laat een reactie hieronder achter.
Liefs, José
Foto’s: LIS