De lekkerste stoofpeertjes maak je makkelijk met dit recept

Stoofpeertjes recept kerstdiner koken

In het najaar mogen foodies er weer aan geloven: kilo’s stoofpeertjes mogen geschild worden. Zodra de Gieser Wildemannen in de aanbieding komen sla ik deze Hollandse heren in.  En dan komt me toch een klusje! De peren hebben namelijk een stugge schil maar de beloning is dan ook mooi. Potten vol peren kunnen de kast in voor het komende najaar en winterseizoen voor een feestelijke toevoeging aan een feestmaaltijd. 

Bij ons staan stoofpeertjes steevast op tafel bij de Kerstdis. Daarom deel ik graag ons fool proof en supermakkelijk recept voor stoofperen. Oh en laat je niets wijsmaken: meer dan peren, water en kaneel heb je niet nodig!

Eigenlijk is dit niet eens een recept te noemen en meer een bereidingswijze, maar hier komt ‘ ie dan:

Stoofpeertjes recept kerstdiner koken

Stoofpeertjes

Voor het lekkerste bijgerecht en toetje tijdens een feestelijke maalijd!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • genoeg peren voor een mooi voorraadje (ik haal meestal zo'n 2 a 3 kilo)
  • kaneelpoeder naar smaak
  • water kokend
  • conserven- of weckpotten steriel

Instructies
 

  • Schil de peren. Wil je een spectaculair resultaat? Snijdt de vruchten dan niet in vier partjes en laat de klokhuizen zitten. (en dat is ook een stuk makkelijker, maar dat hoef je er niet bij te vertellen)
  • Kook de peren met net genoeg water en flink wat kaneel (je mag er een mooi laagje kaneel overheen strooien) op een laag vuurtje. Na een paar uur kleuren ze vanzelf rood en dan zijn ze klaar. Laat je dus niet aanpraten dat je bessensap/rode wijn/perenrood nodig hebt om dit te verkrijgen. En suiker is ook helemaal niet nodig; de peren stoven prachtig rood en heerlijk zoet, als je ze maar de tijd geeft.
  • Vul de schone potten direct met de peren en vul ze tot de rand af met het kookvocht. Schroef het deksel erop en laat een paar uur staan. Je zult zien dat de deksels indeuken en de potten vacuüm trekken, net als bij potjes uit de supermarkt. Dan weet je dat je de potten stoofperen prima een (aantal) jaar kunt bewaren.

Een potje stoofperen is ook een leuk bedankje voor een etentje of een kadootje voor foodies. Versier met een etiket met daarop de weckdatum en decoreer het deksel met een stukje stof en lint. Authentieker krijg je het niet!

Waarbij eet jij het liefste stoofperen?

Liefs, José

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept