Smûk: geluk zit in een noordelijk hoekje ❆ review

Wimke Tolsma - Smuk - Geluk zit in een klein noordelijk hoekje - Let it snow

Hygge, lagom… Het zijn termen die je voorbij hebt zien komen, no doubt. Het is ook wel een aantrekkelijk idee: een simpel leven dat overzichtelijk is en draait om de essentie. Daarom vind ik het zo leuk dat ik het boek Smûk in de boekhandel tegenkwam. 

En dan kun je denken: uit welk Scandinavisch land komt deze nieuwe openbaring? Denemarken bracht ons al hygge, de Zweden introduceerden lagom. Ik zal het je zeggen: uit het Scandinavië van Nederland, Friesland.

‘t Is in gesellich folkje (‘t Is een gelukkig volkje)

Wist je dat Friesen het gelukkigst in ons land zijn? En dat smûk ‘gezellig, warm/behaaglijk’ in het Nederlands betekent, maar in het Deens ‘mooi’ en in het Duits ‘juweel’? Mijn grootouders van vaders kan komen uit Friesland, dus je kunt begrijpen: dit boek kwam in mijn winkelmandje terecht.

Friesen zijn geen filosofen

Verwacht van Smûk geen lange verhandelingen over de essentie van eenvoud. Friesen zijn geen filosofen, maar aanpakkers. Het boek bevat zestig creaprojectjes die op het eerste oog simpel zijn. Maar je moet er maar net op komen!

Een lekker overzichtelijk boek

Wat mij zo aanspreekt in dit boek, is dat het opgedeeld is in seizoenen. Nou verbiedt niemand het je om in de winter paaseieren te schilderen, maar ik hoe wel van dat afgebakende. Na Sinterklaas zet je de kerstboom op en op Koningsdag eet je een tompouce.

Wees lekker crea met kids

Als moeder vind ik Smûk ook een leuke inspiratiebron voor lekker knutselen met kids. Zijn ze oud genoeg, dan zoeken ze zelf iets uit, en voor de kleinere kies je iets bij hun interesses. Maar uiteraard ben je vrij om je innerlijke kind vrij te laten.

Juist doordat het geen leesboek is, is Smûk een bewaarboek. Een boek om uit te lenen of cadeau te geven. Een boek om eens in de zoveel tijd uit de kast te trekken. En een boek ter inspiratie voor nog veel meer leuke knutselprojecten.

Liefs, José

*De links in dit artikel zijn affiliate links. Dit houdt in dat ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Als koper betaal je niets extra’s, maar het stelt mij wel in staat de site draaiend te houden. Een win-win-situatie dus!

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *