Echt waar! Er bestaat een kerstdorp in Finland en zo ziet dat eruit

Santa Clause Village in Rovaniemi in Finland is hét kerstdorp van de wereld

Wat als er een magische plek was, waar je elke dag kerst kan vieren en je de Kerstman én zijn rendieren kan bezoeken? En wat als ik je zou zeggen dat die plek ook echt bestaat? Jazeker! In Finland, in het dorpje Rovaniemi, ligt een waar kerstdorp. Ik neem je mee naar deze betoverende plaats binnen de poolcirkel.

Rovaniemi is de officieuze hoofdstad van Samenland (wat wij kennen als Lapland maar wat de bewoners als een beledigende naam zien) en ligt op 66° 33′ noorderbreedte. Samenland wordt de laatste wildernis van Europa genoemd. Geen wonder dat de Kerstman zich hier wilde vestigen!

Lees verder onder de foto’s >

Santa Clause Village in Rovaniemi in Finland is hét kerstdorp van de wereld ronbij de poolcirkel

Op de poolcirkel bij Rovaniemi in Finland Lapland vind je het dorp van de kerstman, Santa's Village

The Roosevelt Cottage was het eerste gebouw in kerstdorp Santa's Village in Rovaniemi, Finland

Ruim 70 jaar geschiedenis

Het begon allemaal in 1950 toen voormalig First Lady Eleanor Roosevelt Rovaniemi wilde bezoeken. Ze was nieuwsgierig hoe het kleine noordelijke Lapland zich herbouwde na de Tweede Wereldoorlog en wilde de poolcirkel oversteken. In krap twee weken bouwde de bevolking een houten chalet (zie de foto hierboven) op acht kilometer van het centrum van Rovaniemi en noemde het The Roosevelt Cottage. Eleanor verstuurde de eerste kaart met het poolcirkel-stempel vanuit Rovaniemi. Sinds die tijd bezochten zowel toeristen als veel staatshoofden de chalet en groeide Rovaniemi uit tot dé Santa Village: de kersthoofdstad van de wereld.

In het stadje is tegenwoordig genoeg te doen voor kerstliefhebbers. Uiteraard kun je op bezoek bij de Kerstman, die zijn kantoor in Rovaniemi heeft. Een bezoekje is gratis én kan het hele jaar door. Dat in tegenstelling tot het chaletje van de Kerstvrouw waar je 5 euro per persoon betaalt. En dat is nog niets eens inclusief een foto met de Kerstvrouw of een certificaat om te bewijzen dat je haar bezocht.

Ontmoet de rendieren én knuffel met husky’s

Geef me dan maar het postkantoortje. Ik kan me voorstellen dat er niets magischer is dan een brief van de kerstman. Die kun je bestellen en rond kerst laten bezorgen mét het stempel van de poolcirkel. Of een bezoek aan Rudolph en de andere rendieren, waar je met ze mag wandelen of een sleeritje maakt. Er zijn meer cuties, zoals husky’s, en op het erf van de Elven waar alpaca’s, lama’s en nog veel meer dieren zijn. Al klinken die mij eerlijk gezegd niet zo kerstig.

Lees verder onder de foto’s >

In Santa's Village in Rovaniemi in Finland kun je een sleerit met rendieren maken

In Santa's Village in Rovaniemi in Finland kun je een sleerit met husky's maken

SantA Claus Park

Je kunt je ook een hele dag onderdompelen in kerst, want er is een heus themapark. Een kaartje geeft je twee dagen achter elkaar toegang tot het park waar je uiteraard Santa Claus ontmoet, gemberkoekjes versiert, naar de elvenschool mag (inclusief diploma en elvenmuts) en nog veel meer! Er zijn attracties en een show plus je kunt veel figuren ontmoeten. Daarvoor moet je wel aan Eftelingprijzen denken, want een kaartje kost zo’n veertig euro voor volwassenen.

Wil je overnachten? Daar heeft de Kerstman aan gedacht: hij heeft een eigen bungalowpark, al kun je de chalets eigenlijk niet zo noemen. Daarnaast zijn er suites die je kunt huren. Zo maak je van een bezoek aan Santa’s Village een hele vakantie.

Wil je even rondlopen? Dat kan virtueel via onderstaand kaartje. Lees verder onder de virtuele toer >

Fun Fact: Rovaniemi is niet het enige plaatsje waar een heus kerstdorp ligt. Zweden heeft in pretpark Tomteland een huis van de kerstman. In de Verenigde Staten zijn er stadjes met bijzondere namen als Bethlehem en Santa Clause. In themaparken zoals North Pole New York, Skypark at Santa’s Village en Santa’s Land waan je je ook bij de Kerstman thuis.

Poeh, ik voel me echt even alsof ik eruit ben geweest! Mocht ik ooit naar het hoge noorden gaan, dan staat Rovamieni zeker op mijn bucket list. Wist jij dat er een echt kerstdorp was bij de poolcirkel?

Liefs, José

Bronnen: Country Living, Visit Rovaniemi
Foto’s: 66 North, Roman Protsyshyn, Nico Amatullo, Andrychenko, Alyunina, fox jia

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *