Kerstfilms voor kids

Kerstfilms voor kinderen - Let it snow

Lekker in pyjama, onder een kleedje op de bank, met een kop warme chocolademelk erbij een filmpje kijken… Dat is mijn favoriete start van een kerstdag.  Als ouder is het ook het ideale moment om zelf even bij te komen of om het één en ander te regelen voor de lunch / het diner zonder kinderen in de weg. Maar welke film past het beste bij dit feestelijke seizoen?

Frozen

Liefde overwint alles, maar dat dat niet per sé romantische liefde hoeft te zijn bewijst Frozen wel. Als Anna bevroren is door magie, wie kan haar dan redden? De man van haar dromen, prins Hans, of haar vervreemde zus, Koningin Elsa?

Wie een klein meisje in zijn omgeving heeft, heeft deze film waarschijnlijk al talloze keren gezien en weet dat het een groot succes is bij de kleine dametjes. Zelf ken ik het originele sprookje van de Sneeuwkoningin erg goed, maar het is leuk om te zien dat de Disney-interpretatie iets “feministischer” is dan het verhaal van Hans Christian Anderson. Needless to say dat dit zeker een winters sprookje is!

De notenkraker

De jonge Clara krijgt van haar suikeroom een notenkraker die ‘s nachts tot leven komt en zijn vete met de Muizenkoning uitvecht. Het klinkt misschien wat gewelddadig en ik zo hem ook zeker niet met de allerkleinsten kijken, maar voor de iets oudere kinderen is dit zeker een mooie film. Als klein meisje droomde ik weg bij de balletmuziek van Tchaikovski en het liefdesverhaal, maar hij is ook spannend genoeg voor jongens.

Helaas is deze film destijds (1990) alleen op de goede oude VHS uitgekomen – bij mij is hij letterlijk grijs gedraaid – maar op YouTube kan je hem met eenzelfde “autenthieke” kwaliteit kijken:

Anastasia

Het weesmeisje Anya is misschien wel de verloren gewaande dochter van de laatste tsaar van Rusland. Samen met Dimitri reist ze naar Parijs om aan vermoedelijke grootmoeder op te zoeken en erachter te komen wie ze nou werkelijk is.

Als ik denk aan Rusland, dan denk ik aan sneeuw en hé, laat dat voor mij nou weer symbool staan voor kerst! Niet de gehele film speelt zich af in het winterse Sint Petersburg, maar voor mij ademt hij toch genoeg “kerst” om zeker als kerstfilm bestempeld te worden!

Welke film keek jij het liefste als kind?

Liefs, José

Foto: Unsplash x Let it Snow

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *