Kerstmarkt bezoeken in 2021: zo zit het met het coronavirus & kerst [laatste update 10 november]

Kerstmarkt Londen 2021 coronavirus COVID Covent Garden Christmas Market London

Kerstmis 2020 is nog dichterbij dan kerst 2021, maar toch begint het bij mij te kriebelen. Want hoe zit het met de kerstmarkten dit jaar? Vorig jaar viel zo’n bezoekje in het water in plaats van in het sneeuw en dus kijken we allemaal reikhalzend uit naar kerstmarkten in 2021. Ik zocht het voor je uit!

– Let op: dit is een verouderd artikel. Kijk voor informatie over 2022 in dit artikel. –

Kerstmarkten in Nederland 2021:

Zowel Kerst in de Fluweelengrot als Kerst in de Gemeentegrot in Valkenburg staan voorlopig nog ingepland vanaf 12 november 2021. Beide kerstmarkten bezoek je tot Oudjaar.

Kerstmarkt Haarlem gaat helaas niet door in 2021.De kerstmarkt in Haarlem is afgelast in verband met de verscherpte coronaregels”, schrijft de organisatie op de website van de VVV. De datum voor volgend jaar is al bekend: 9, 10 en 11 december 2022.

Net als vorig jaar was Kerstmarkt Dordrecht er in 2021 weer vroeg bij. Al begin juni maakte de organisatie bekend: het gaat niet door in 2021. Toch is er een lichtpuntje, letterlijk: in plaats van de gezellige kerstmarkten is het buitengebied (net als vorig jaar) een waar sprookjesfestijn genaamd Dordtse December Dagen. Diverse gebouwen worden verlicht met prachtige lichtinstallaties, een soort GLOW Eindhoven en Amsterdam Light Festival, maar dan in Dordrecht. Toch richt de organisatie zich vooral op mensen uit Dordrecht en de omliggende Drechtsteden.

Magisch Maastricht op het Vrijthof gaat helaas niet door. Dat laat de organisatie weten op Instagram. “De risico’s i.v.m. de onzekerheden rondom corona zijn op dit moment te groot om dit grootschalige evenement te organiseren.” “De organisatie kan in tegenstelling tot vele andere organisaties geen aanspraak maken op steunmaatregelen voor evenementen van de overheid, noch heeft zij de mogelijkheid om het evenement te verplaatsen naar een later moment. Daarbij komt dat het handhaven van een coronatoegangsbewijs voor duizenden bezoekers per dag volgens ons een enorme, zo niet onmogelijke, opgave is”, lees je op de website.

Kerstmarkten in België 2021:

In tegenstelling tot eerdere berichten lijkt Winterpret in Brussel wél door te gaan in 2021! Dit jaar is de Brusselse kerstmarkt van 26 november 2021 tot en met 2 januari 2022. Je mag ruim 200 kraampjes verwachten, een reusachtige kerstboom, de jaarlijkse lichtprojecties op de Grote Mark en heel veel attracties. Wellicht ga ik er ook wel weer langs!

Vooralsnog lijkt het erop dat de kerstmarkt Antwerpen, Winter in Antwerpen, doorgaat in 2021! Op een website voor ondernemers lees ik dat de kerstmarkt start op zaterdag 4 december en eindigt op zondag 2 januari 2022 (voor winkelchaletjes) / zondag 9 januari (voor eetchaletjes).

Lees verder onder de foto >

kerstmarkt Brussel 2021 coronavirus COVID
Winterpret / Plaisirs d’Hiver in Brussel

Kerstmarkten in Duitsland 2021:

‘De kerstmarkt Keulen begroet zijn gasten van 22 november tot 23 december 2021’, schrijft de organisatie van Weihnachtsmarkt Am Kölner Dom op zijn website. Dat is goed nieuws voor liefhebbers van een Duitse kerstmarkt!

Hoewel Berlijn in december één grote kerstmarkt lijkt, heeft de Duitse hoofdstad allemaal kleine kerstmarktjes. De VVV van de stad Berlijn laat weten dat waarschijnlijk de eerste kerstmarktjes vanaf 18 november open gaan.

Zet donderdag 18 november maar in je agenda: het lijkt erop dat de kerstmarkt in Düsseldorf in 2021 doorgaat! Hij begint dus op 18 november en je kunt hem bezoeken tot en met 30 december 2021. Zeker een aanrader!

Kerstmarkten in Groot-Brittannië 2021:

Door alle maatregelen moet je voor kerstmarkt Winter Wonderland in het Londense Hyde Park een kaartje reserveren. Van 19 november 2021 tot en met 3 januari 2022 is het park een toffe bestemming voor gezinnen, vrienden en stelletjes. Wel moet je voor de piekuren een kaartje (£ 5,- tot £ 7,50) kaartje kopen. Buiten de drukke momenten is een toegangskaartje gratis.

Eén van de oudste kerstmarkten in de UK is Lincoln’s Market in het plaatsje Lincoln. Onder voorbehoud gaat deze kerstmarkt door van 2 tot en met 5 december 2021. Ook de kerstmarkt in Newcastle gaat vooralsnog door op een nog niet bekende datum.

Je zou zeggen dat de Frankfurt Christmas Market is in de Duitse plaats met dezelfde naam, maar nee: deze kerstmarkt in Birmingham is naar eigen zeggen de grootste Duitse kerstmarkt buiten Duitsland. De kerstmarkt gaat in 2021 door, meldt de VVV van Birmingham, van 4 november 2021 tot en met 9 januari 2022.

En ook voor de kerstmarkt in het Schotse Edinburgh heb ik een bevestiging binnen! Edinburgh’s Christmas opent op 20 november 2021 en loopt door tot 2 januari 2022. Dat betekent dat je ook het bekende Schotse nieuwjaarsfeest Hogmanay kunt vieren!

Kijk jij uit naar een kerstmarktbezoek in 2021? Ik ben benieuwd naar jouw leukste ervaringen!

Liefs, José

Foto’s: Let it snow

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

7 Replies to “Kerstmarkt bezoeken in 2021: zo zit het met het coronavirus & kerst [laatste update 10 november]”

 1. Leuk artikel! Ik mis alleen de kerstmarkten in Frankrijk : Colmar met stip op 1, maar ook Kaysersberg, Metz, Nancy, Strasbourg, etc.

  1. Hoi Jessica, wat een goeie suggesties! Ik ben zelf niet zo bekend met kerstmarkten in Frankrijk dus deze aanvullingen zijn ontzettend welkom! Ik ga ernaar kijken 🙂

   Liefs, José

 2. Zijn er reeds wijzigingen voor de kerstmarkten in Keulen?modmaskerplicht, en is het op retaurant ook met een covid safe ticket?
  Hiervan staat geen enkele info en wij hebben gereserveerd voor eind november

  1. Beste Mieke,

   Specifieke informatie over Keulen heb ik niet, dit lees ik wel op de website van de Keulse VVV:

   De kerstmarkten van Keulen zijn van plan om vanaf eind november 2021 te openen. Het toegangsreglement zal zo snel mogelijk na aankondiging begin november hier op de respectieve marktpagina’s worden gepubliceerd. Zie ook de website.

   Liefs, José

 3. Hallo,

  Gaat de kerstmarkt vlakbij de Ruby Louise Hotel in Frankfurt nog door voor t weekend 26 tm 28 november?

  Liefs Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *