Fotoverslag: zo mooi is Berlijn rond de kerst!

Kerstmarkt Berlijn Weihnachtsmarkt Schloss Charlotteburg Duitsland

Ik weet niet of het zo is, maar het voelt alsof Duitsland het fenomeen kerstmarkt heeft uitgevonden. En daarvoor wil ik iets zeggen: danke schönn! Ik ben dol op kerstmarkten en mocht al een aantal Duitse Weihnachtsmarkten bezoeken, zoals Düsseldorf, Aken en Keulen. Maar de warmste herinneringen heb ik toch wel aan Berlijn. Lief en ik bezochten hem in 2015, tijdens mijn prille zwangerschap, en ik neem jullie met deze fotoreportage mee.

Eén groot kerstwalhalla

Eigenlijk kun je niet spreken over de Berlijnse kerstmarkt. De hele Duitse hoofdstad bruist in de adventsperiode van verschillende kerstmarktjes, van Alexanderplatz tot Spandau en van het romantische Charlottenburg tot de Gendarmenmarkt. Er is hier letterlijk voor ieder wat wils. Daarnaast staan er reusachtige lichtsculpturen door de binnenstad die ik nooit ergens anders zag. Wat een plaatje!

Lees verder onder de foto’s >

Kerstmarkt Berlijn Hackesche Höfe in Duitsland

Kerstmarkt Berlijn lichtsculpturen in Duitsland

Kerstmarkt Alexanderplatz in Berlijn

Op de kerstmarkt op het Alexanderplatz heb je een mooi uitzicht vanuit de Berlijnse Fernsehturm. Je hebt een wijds zicht vanaf deze televisietoren. Wat je daar vandaag alleen niet ziet, is de kerstman vliegen! Drie keer per dag zweeft hij in zijn slee, mét herten, over de kerstmarkt op dit plein. Ook de kampvuurtjes zijn mooie pluspunten van deze kerstmarkt in Berlijn. Naast houten chaletjes zijn er een aantal attracties. De foto’s die ik ervan maakte zijn niet zo mooi, maar je krijgt een idee.

Lees verder onder de foto’s van de kerstmarkt op het Alexanderplatz >

Kerstmarkt Berlijn Alexanderplatz Fernsehturm in Duitsland Kerstmarkt Berlijn Alexanderplatz vliegende kerstman in Duitsland

Kerstmarkt Gendarmenmarkt in Berlijn

De meest sprookjesachtige kerstmarkt in Berlijn is misschien wel de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt. Het gelijknamige slot is de achtergrond, en ook al heb je hier niet die kneuterige houten chaletjes, toch heeft deze kerstmarkt wel wat. We zagen hier bijvoorbeeld ambachtslieden die prachtige houten ornamenten maakten en een drukpers waarop je je eigen visitekaartjes kan laten drukken. Er waren ook optredens en ik heb goede herinneringen aan de cafétent waar we lekker opwarmden. Want wat was het koud die winter en helaas zat glühwein er vanwege mijn zwangerschap niet in.

Lees verder onder de foto’s van de kerstmarkt bij de Gendarmenmarkt >

Kerstmarkt Berlijn Weihnachts Zauber Gendarmenmarkt Duitsland

Kerstmarkt Berlijn Weihnachtsmarkt Gendarmenmarkt in Duitsland

Kerstmarkt Berlijn Weihnachtsmarkt Gendarmenmarkt in Duitsland

Kerstmarkt Charlottenburg in Berlijn

Bijna net zo sprookjesachtig is de kerstmarkt in Charlottenburg. Bij het gelijknamige slot – dat je  – overdag ook wil bezoeken want mooi is het daar binnen! – zijn er tal van stalletjes. Net als bij de Gendarmenmarkt staan hier ook tenten, maar dat vind ik persoonlijk wel mooi met zo’n indrukwekkende achtergrond. Ook tof is de reusachtige kerstpiramide, dat echt een dingetje is in Duitsland. Voor thuis heb je ze in het klein, en draaien ze rond met kaarsjes erop. Op de Duitse kerstmarkten zijn ze metershoog en zie je zowel Christelijke voorstellingen zoals een engelen als meer traditionele poppetjes. Ook hier zagen we optredens van koortjes.

Lees verder onder de foto’s van de kerstmarkt bij Schloss Charlottenburg >

Kerstmarkt Berlijn Weihnachtsmarkt Schloss Charlottenburg Duitsland

Kerstmarkt Berlijn Weihnachtsmarkt Slot Charlottenburg Duitsland avond

Ik krijg weer helemaal zin om te gaan! Nu maar hopen dat de kerstmarkten in Berlijn wel doorgaan dit jaar!

Liefs, José

Foto’s: LIS

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *