Coronavirus & kerst: zo zit het met kerstmarkten in 2020

kerstmarkt Dordrecht Nederland 2020 coronavirus

De “r” is in de maand. Daarmee kriebelt het niet in mijn keel maar in mijn buik: kerst komt er al snel aan! De eerste vraag die ik dan meteen heb, is welke kerstmarkt ik wil bezoeken. Anno 2020 is dat vooral de vraag welke kerstmarkten er wel en niet doorgaan vanwege het coronavirus. Ik ging op onderzoek uit.

– Let op: dit is een oud artikel! Check hier stand van zaken rondom de kerstmarkten en het coronavirus 2021. –

Kerstmarkten in Nederland 2020:

Ik weet niet of Dordrecht de eerste stad was die de kerstmarkt afgelastte, maar ik vermoed zomaar dat Dordtenaren misschien wel het hardst balen. Vorig jaar viel een deel van de kerstmarkt Dordrecht in het water vanwege voorspelde windstoten en dit jaar gooit het coronavirus roet in het eten. Wel kijkt de organisatie naar alternatieven onder de werktitel Dordtse decemberdagen. ‘Vierdaagse blokken rond meerdere weekenden, met extra activiteiten, zoals muziek en straattheater, extra versiering en verlichting, extra aanbiedingen en speciale openingstijden.’

Helaas, de kerstmarkt in de Fluweelengrot te Valkenburg gaat in 2020 niet door. De organisatie laat weten dat het een moeilijke beslissing is geweest. ‘Wij bedanken jullie voor jullie geduld en vertrouwen en hopen dat wij elkaar in 2021 weer allemaal mogen begroeten in onze ondergrondse Kerstmarkt!’ Ook de feestelijke kerstparade kun je dit jaar niet zien, meldt 1Limburg.

Voor de kerstmarkt in de Gemeentegrot kun je nog wel een bezoekje aan Valkenburg inplannen, al gelden daar wel maatregels: maximaal 610 mensen mogen tegelijk naar binnen, je moet vooraf tickets boeken en voor binnenkomst wordt je temperatuur gecheckt.

Je kunt verder lezen onder de foto.

Aankomst kerstman Station Maastricht CS - Let it Snow

In oktober kondigde de kerstmarkt in Maastricht dat de markt in 2020 niet doorgaat. ‘Volgend jaar hoopt d eorganisatie weer een mooi evenement neer te zetten’, zo laat de organisatie weten in een update van oktober.

Kerstmarkten in België 2020:

Winterpret in Brussel gaat vooralsnog door, zo laat de organisatie weten. “We staan ​​constant in contact met de bevoegde autoriteiten en volgen hun beslissingen nauwlettend op.”

De organisatie achter kerstmarkt Antwerpen heeft tot nu toe nog geen update gegeven met betrekking tot het coronavirus.

Je kunt verder lezen onder de foto.

kerstmarkt Brussel 2020 coronavirus

Kerstmarkten in Duitsland 2020:

Keulen is één van de eerste Duitse steden waarover al meer bekend is. ‘Wegens mogelijke risico’s rondom de coronapandemie zullen sommige kerstmarkten in Keulen niet doorgaan, zoals de kerstmarkt bij de Dom en Heinzels Wintermärchen in de oude binnenstad. Of andere bekende kerstmarkten in Keulen doorgaan dit jaar is nog niet bekend’, schrijft de Keulse VVV.

De Kerstmarkt in Berlijn bestaat eigenlijk uit allemaal minimarktjes met hun eigen organisatie. Daardoor is er niet één besluit, net zoals in Valkenburg. De Spandauer Weihnachtsmarkt (van 23 november tot en met 23 december) is verplaatst naar de Citadel met de grote kerstboom op de Marktplatz, en er kunnen tot 5.000 kerstgekkies tegelijk op deze kerstmarkt zijn. De Weihnachtsmarkt an der Gedächtniskirche (23 november tot en met 3 januari) gaat waarschijnlijk ook door met minder stalletjes. Dat meldt website Weihnachten in Berlin. De vijfde editie van Christmas Garden (20 november tot en met 10 januari) in de botanische tuin gaat vooralsnog door, tickets koop je hier.

In Dusseldorf gaan ze ervan uit dat de kerstmarkt vooralsnog doorgaat, zo laat de lokale VVV weten. “Natuurlijk nemen we de nodige hygienemaatregelen. Uiteraard kunnen we niet garanderen dat de markten doorgaan zoals gepland.”

Kerstmarkten in Groot-Brittannië 2020:

Een van de Britse kerstmarkten waar ik goede herinneringen aan heb, Winter Wonderland in het Londense Hyde Park, is geannuleerd aldus de organisatie. ‘Met pijn in ons hart laten we weten dat Hyde Park Winter Wonderland dit jaar niet plaatsvindt’, zo lees je op de website. ‘Door alles konden we niet dezelfde beleving bieden met magische attracties, shows, achtbanen, bars en ervaringen die deze kerstmarkt zo speciaal maken.’

Je kunt verder lezen onder de foto.

kerstmarkt london corona 2020

Lincoln’s Market in de gelijknamige stad is één van de oudste kerstmarkten in de UK en gaat helaas niet door. Hetzelfde geldt voor de markt in Newcastle. Voorlopig lijkt de kerstmarkt in Birmingham nog niet van de baan, weet BBC te melden.

In Schotland gaat de kerstmarkt in Edinburgh nog wel door met vernieuwde plannen. Het winterfestival zal in 2020 doorgaan met kerstmarktjes en attracties door de hele stad, zegt BBC, en een programma van zes weken. De schaatsbaan keert waarschijnlijk terug.

Heb jij een tip over een kerstmarkt? Mail me dan via jose@let-it-snow.nl of laat een reactie achter onder dit bericht!

Liefs, José

Foto’s: Paul van de Velde, Stichting Winterevents Maastricht, Let it snow

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *