Kerststal ❆ Kersttraditie

Jáááren geleden, eind vorig decennium, bezocht ik de kerstmarkt in Brussel. Het is een lekker overzichtelijke markt omdat je gewoon één lange route volgt en zo alles van de kerstmarkt mee krijgt! Hierbij een fotoverslag waarmee je een kijkje krijgt op de kerstmarkt in Brussel:  Kerstboom op de Grote Markt IJsbaan en reuzenrad Wat is een kerstmarkt zonder kerststal? Een imposante kerstboom versiert de paleistuin van het Koninklijk Paleis 's Nachts heb je een magisch uitzicht over de kerstmarkt vanuit het reuzenrad Ben jij al eens in Brussel geweest tijdens de kersttijd? Liefs, José

Kerststallen ken ik zelf vooral in de levende variant, zoals je ze ziet op kerstmarkten. Maar in de kleine variant, onder de kerstboom, is niet iets dat ik in mijn jeugd heb meegekregen. Misschien omdat het van oorsprong een katholiek verschijnsel is. Enniewees, nu vind ik het een superleuke aanvulling aan mijn kerstdecoratie. Zeker nu we een kleintje in huis hebben. Maar wist je dat er een speciale volgorde is waarop de figuurtjes in de stal verschijnen?

Nou heb ik me toch een slag in de rondte gezocht op internet maar nergens kwam ik een “officiële” volgorde tegen. Maar eigenlijk is de bijbel de beste leidraad, aangezien dat de bron van deze vreugde is. Dus ik zou zeggen:

  1. Rondom eerste advent plaats je de stal met de kribbe en de os & ezel,
  2. een paar dagen voor kerst zet je Maria en Jozef in de stal,
  3. op kerstavond verschijnt Jezus in de kribbe en een engel op het dak (of als dat niet lukt, in de stal),
  4. op eerste kerstdag komen de herders op bezoek met eventuele schapen,
  5. en op 6 januari komen de drie wijzen/koningen/magiërs op kraamvisite.

Wat vind jij van deze volgorde? Plaats jij met kerst een kerststal?

Liefs, José

Foto: Ben White

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *