Kerstvoorbereidingen: hoe staat het ermee?

Nou, de eerste voorbereidingen voor Vreten Op Aarde, zoals wij het gekscherend wel eens noemen, zitten erop. De kippenbouillon is getrokken, de peertjes gestoofd en de Christmaspudding gestoomd. Maar dat ging niet zonder slag of stoot… 

Stoofpeertjes: check

De peertjes vroegen weer even wat geduld. Gelukkig kon ik vals spelen; een aantal peren hield ik heel, omdat dat zo spectaculair is maar bovenal een stuk makkelijker. De helft vroor ik in, de andere helft weckte ik. Maar de volgende dag was mijn potje helaas niet vacuüm getrokken. Toch maar de vriezer in…

Christmas Pudding: check

De Christmas Pudding was nog een beetje een experiment. Van tevoren had ik al bedacht dat ik het recept van Nigella Lawson zou volgen. Maar tijdens het mengen van het beslag merkte ik dat ik geen bruine suiker in huis had. Amai. Dan maar wat appelstroop in plaats van een deel van de suiker. Ook de puddingvorm waar zij over spreekt ontbreekt in mijn keuken. Dan maar mijn oma’s boffertvorm.

De traditionele recepten spreken van 5 uur kooktijd op Stir Up Sunday en 3 uur voor serveren. Maar een boffert heeft, à la een tulband, een gat in het midden en vraagt traditioneel zo’n 1,5 tot 2 uur stoomtijd. Met zo’n gat middenin vermoedde ik dat de broodpudding sneller gaart. Mijn compromis? 2 uur koken, nog een half uur van het vuur maar in het au bain marie badje en dan op de dag zelf “volgens recept” afbakken. Ik ben benieuwd…

Kippenbouillon: check

Gelukkig leverde de kippenbouillon geen problemen op. Ruim van tevoren had ik de botten en soepgroenten uit de vriezer gehaald zodat alles makkelijk  in de soeppan paste. Samen met een simpel bouquet garni – de tijm in de tuin bleek wat minder weelderig – kookte het lekker weg tot een mooie troebele bouillon. Ik weet nog niet zeker wat ik hiervan ga maken, maar de basis is er in ieder geval!

Moraal van het verhaal: ruim op tijd beginnen (met de voorbereidingen) scheelt je aardig wat stress. Want op zich zijn het bewerkelijke recepten, vooral omdat het langzaam moet garen, maar als je ze lange tijd van tevoren maakt heb je op de dag zelf er haast geen omkijken naar. Wellicht dat ik ook al wat vlees bereid (heb je mijn heerlijke coq au vin al geprobeerd?), dan hoef ik me alleen nog maar te ontfermen over verse groenten en aardappels.

Doe jij aan voorbereidingen van het kerstdiner? Ik ontvang graag jullie tips!

Liefs, José

Hoofdfoto: Welcome Home

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *