Het kerstontbijt is misschien niet zo bekend als het paasontbijt, maar met (schoon)familie die allemaal willen samenkomen is een ontbijt of brunch een perfect alternatief. Naast al het “foute” zoals paasbrood en croissantjes is het misschien ook wel fijn om nog iets “verantwoords” te eten wat ook nog eens heerlijk proeft. Zonder deze appeltaart muffins is mijn kerstbrunch niet compleet!
Vegan appeltaartmuffins
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 330 gr havermout
- 4 kleine/650 gr/500 ml bananen
- 375 ml amandelmelk
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 5 tl speculaaskruiden
- 15 gr lijnzaad liefs gebroken
- 1 tl kokosolie gesmolten
- 1 friszure appel zoals een goudreinette in stukjes
Instructies
- Meng de droge ingrediënten. Snijdt de appel in kleine blokjes. Pureer de bananen.
- Roer de kokosolie door de bananenpuree. Vet de muffinvormpjes in met het restant kokosolie in het kommetje. Bestuif met wat van het havermeelmengsel en klop de overtallige meel terug.
- Roer alles (de meel, de bananenpuree en de appelstukjes) door elkaar en vul de vormpjes. Bak op 180 graden en ongeveer een half uurtje, totdat de cakejes mooi zijn gerezen en goudbruin zijn.
- Laat even kort afkoelen op een rekje totdat je de muffins eruit kan halen. Eet warm of bewaar in de vriezer of een afgesloten blik totdat je ervan geniet.
Notities
Ontdooide of gekoelde muffins kun je even afbakken in een (voorverwarmende) oven en ze zijn good to go!
Wat mag niet ontbreken bij jouw kerstontbijt/brunch?
Liefs, José