Mijn eerste herinnering aan warme chocolademelk is bij mijn oma. Als ik daar bleef logeren, maakte ze in mijn ogen de lekkerste warme choco, en het lukte me maar nooit hem zelf te maken. Vroeg ik haar om het recept, dan haalde ze haar schouders op. Ik denk dat je als tachtiger zoiets gewoon uit de losse pols doet, automatisch, zonder erbij te moeten nadenken. Vijftien jaar later denk ik dat het dan toch echt gelukt is, met een kleine veganistische knipoog dan maar zónder in te leveren op die romige smaak!
Het fijne aan dit recept, is dat je in principe alles wel in huis hebt. Ik combineer het graag met een dag waarop ik curry maak, omdat je maar een klein beetje kokosmelk nodig hebt. Cacao en suiker bederft toch haast niet en je favoriete melksoort heb je ongetwijfeld altijd in huis. Zelfs zonder kokosmelk kun je ‘m maken, al betekent dat wel dat hij minder romig wordt. De slagroom is optioneel.
Romige warme chocolademelk (vegan!)
Ingrediënten
- 1 cups havermelk barista van Oatly (je kunt ook een melk of een andere zuivelvervanger kiezen)
- 2 volle theelepels cacao
- 2 afgestreken theelepels suiker (ik kies graag ruwe rietsuiker, maar je kunt een suiker(vervanger) naar keuze nemen)
- 1 drupje vanille-essence kwaliteit telt echt!
- eventueel (kokos)slagroom
Instructies
- Meng de droge ingrediënten in je lievelingsbeker. Voeg daar zes theelepels van de (haver)melk toe en de vanille en roer dit tot een mooi glad papje, net dun genoeg om te mengen.
- Verhit de rest van de melk. Schenk de kokende melk in een dun straaltje bij je chocopapje en roer ondertussen. Als je zin hebt om extra fancy schmanzy te doen, doe je er een flinke dot (kokos)slagroom op en strooi je er cacao of chocolade op.
Heb jij hem gemaakt, dan zou ik het leuk vinden als je me tagt op Instagram met @dreams_of_a_white_christmas!
Liefs, José
Foto’s: Let it Snow
Ook leuk: Maak jouw warme choco superspeciaal