Waarom veel grote Duitse kerstmarkten áltijd rond deze datum starten

Kerstmarkt Berlijn Weihnachtsmarkt Schloss Charlotteburg Duitsland

Zet jij al een kerstboom in huis voor het sinterklaasfeest? Het is misschien wel een van de grote twistpunten aan het eind van het jaar. Voor veel mensen, moi inclusief (we hebben een kleuter in huis), is het toch wel not done om voor 6 december een kerstboom in huis te hebben. En dat doet me denken aan iets anders kerstigs: Duitse kerstmarkten.

Het is je misschien wel eens opgevallen: veel Duitse kerstmarkten lijken altijd rond dezelfde datum te beginnen. Dat komt door de vijfde zondag voor kerst. Dan is het namelijk Totensonntag, in Nederland ook wel bekend als Eeuwigheidzondag. Op deze Protenstantse zondag worden de overledenen herdacht van het afgelopen jaar.

Daarom is alles dicht die zondag, die in 2021 valt op 21 november. Nou is er sowieso niet veel te beleven in Duitse steden op zondag, maar kerstmarkten – Weihnachtsmarkt of Christkindlmarkt genoemd in Duitsland – zijn daarop altijd een uitzondering. Behalve op Totensonntag dus. Veel grote kerstmarkten in Duitsland beginnen dan ook pas na die Eeuwigheidszondag.

Lees verder onder de foto >

Kerstmarkt Berlijn Weihnachts Zauber Gendarmenmarkt Duitsland

Onze westerburen in Groot-Brittannië kennen voor diezelfde dag een andere naam, en hebben daarbij ook een andere traditie. Stir up sunday noemen ze de zondag voor het begin van de adventsperiode (die altijd vier zondagen voor kerst telt). De naam komt uit de Bijbel; ‘Stir up, we beseech thee, O Lord, the wills of thy faithful people’, is een gebed die hoort die bij die dag. De Britten zien die dag als dé traditionele dag om de Christmas Pudding te maken.

Zelf heb ik nog wel een anekdote waarom ik niet naar een kerstmarkt te gaan als de Sint nog in het land is. Dat is al weer een aantal jaar geleden, toen lief, onze – toen – baby en ik met een bevriend stel eens naar een kerstmarkt zou gaan. We hadden perskaartjes en stonden met velen in de file voor kasteel De Haar. Maar helaas: er was zoveel regen gevallen, dat het grasveld om te parkeren niet meer begaanbaar was. Toen ik dat later mijn moeder vertelde, zei ze me met een kniploog dat dat kwam omdat het nog geen 5 december was geweest. Zou het?

Ben jij wel eens op een Duitse kerstmarkt geweest? Wat is jouw favoriete kerstmarkt in Duitsland of waar wil je nog eens heen?

Liefs, José

Foto’s: LIS

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *