Hoe zit het nu met de opnames van Netflix kerstfilms en -series?

Filmen Netflix serie corona COVID-19 quarantaine

Ik keek er zo naar uit: de kerstfilms en -series die Netflix tijdens kerst 2020 uitbrengt: wie staat er voor de deur bij Hjem til Jul/Home for Christmas, en hoe ziet het vervolg van The Christmas Chronicals eruit? Met alles dat stilligt vanwege het coronavirus vroeg ik me af: zullen we deze kerst vooral kijken naar reruns van klassiekers zoals Love Actually en The Holiday, of komen er toch nieuwe kerstproducties online? Ik ging op onderzoek uit.

In Nederland zijn ze al druk bezig met ‘het nieuwe normaal’ op de set. Acteurs Anna Drijver, Malou Gorter, Robert de Hoog en Achmed Akkabi zaten 28 mei in talkshow BEAU om te praten hoe dat in Nederland gaat. Van aparte looproutes en lunchplekken voor ‘high risk’ mensen (zoals acteurs en regisseur) tot je eigen make-up doen, het komt allemaal voorbij in de plannen die televisie- en filmbranche maakt. Omdat per 1 september (update: per 1 juli) de regels voor sekswerkers minder streng worden, hopen ze dat hun industrie dan ook meer mogelijkheden krijgt. Door daarnaast de fysieke scenes zoals seks- en vechtscenes verplaatsen naar het einde van de draaiperiode, hopen ze de risico’s te minimaliseren.

Acteur Barry Atsma was in Duitsland voor opnames en vertelt per video hoe dat bij hen gaat. “Naast de anderhalve meter afstand en continue mondkapjes, zitten we onderverdeeld in drie groepen. Wij als acteurs zitten samen met de camera- en geluidsmensen als laatste groep die de set op gaat. En pas als we moeten draaien, gaan de mondkapjes af bij ons acteurs. Om de drie dagen worden we getest en pas als de testresultaten binnen zijn, kunnen we de intieme scenes draaien. En zo gaat het ook in Frankrijk en Denemarken.”

In de LA Times vertelt Chief content officer Ted Santoros van Netflix hoe zij omgaan met de coronamaatregelen. Hun producties worden over de hele wereld geschoten. Zo hebben medewerkers van de Zweedse serie Love and Anarchy wel veel over voor hun vak; iedereen die betrokken is bij de productie ging voordat het filmen startte, vrijwillig 14 dagen met elkaar in quarantaine totdat de 11 dagen durende opnames klaar waren. In IJsland zijn testen goed te verkrijgen, en dus werd de cast en crew van de serie Katla voor het filmen getest. Iedereen was coronavrij, maar kreeg toch bij de start van elke werkdag een temperatuurcheck.

En hoe zit het met het fijne rijtje dat ik begin mei maakte? A Boy Called Christmas en Jingle Jangle schijnen al in 2019 geschoten te zijn, dus ik verwacht dat die al zo goed als klaar zijn. Hjem til Jul gaat in juli weer filmen (nadat ze in maart moesten stoppen met de opnames), vertelt regisseur Per-Olav op Insta, en ik maak al een klein vreugdedansje! The Daily Mail weet te vertellen dat ook The Christmas Chronicals 2 al was begonnen met filmen in Canada, maar wanneer ze verder kunnen is nog niet bekend. Over The Princess Switch: Switched Again en Christmas On The Square ben ik nog niets te weten gekomen, but I’ll keep you posted!

Liefs, José

Bronnen: BEAU, LA Times, K. Mitch Hodge, The Daily Mail.

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *