‘Chestnuts Roasting on a Open Fire’ geschreven tijdens een hittegolf? Jazeker! En dit is het verhaal

Chestnuts roasting on an open fire - kerstliedjes - Let it snow LIS

Je kunt het je bijna niet voorstellen: een radiostation dat eind november geen kerstliedjes draait en Sky Radio die voluit kerst negeert aan het einde van het jaar. Maar het had zomaar anders kunnen zijn, zo ontdekte ik laatst. Dat heeft alles te maken met één van de meest iconische kerstnummers: The Christmas Song, ook wel bekend als Chestnuts Roasting on a Open Fire.

En ironische is: eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat dit een kerstliedje zou worden. Radiostation NPR interviewde James, de zoon van Mel Tormé die het inmiddels legendarische liedje schreef. ‘Het was eigenlijk gemaakt in de zomer van 1945 toen Amerika een enorme hittegolf kende’, vertelt hij de interviewster. Mel’s schrijfpartner Bob Wells had zo last van die hitte, dat hij er alles aan deed om maar koel te worden.

‘Om zich psychologisch uit die oververhitting te krijgen, had hij vier zinnen opgeschreven die hem aan de winter deden denken’, vervolgt hij. Dat is het inmiddels bekende intro Chestnuts roasting on an open fire / Jack Frost nipping at your nose / Yuletide carols being sung by a choir / And folks dressed up like Eskimos. Daar zat volgens Mel wel een kerstnummer in en binnen 45 minuten was het liedje geschreven.

Het grappige is dat dit nummer één van de eerste echte kerstnummers was. ‘Een liedje dat je maar eens per jaar kan luisteren heeft geen kans van succes, meende een platenmaatschappij’, legt James uit. Gelukkig zag jazzmuzikant Nat King Cole wel iets in het liedje en ik ben maar wat blij. Wie weet wat er anders gedraaid zou worden rond de kerst?!

De songwriter schreef trouwens nog een kerstliedje, zo ontdekte zijn zoon. The Christmas Feeling heeft hetzelfde gevoel als The Christmas Song. Echt een aanrader om op je playlist te zetten!

Misschien ga ik bij de volgende hittegolf ook maar eens in de pen klimmen!

Liefs, José

Hoofdfoto: Jaco Pretorius

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *