Gezellig! Zo pas je hygge ook in de zomer toe

Zo pas je Hygge toe in de zomer

Hygge is toch alleen maar voor koude winterse dagen? Nee hoor! Juist in de zomer kun je wel een dosis hygge gebruiken, want gezelligheid is voor het hele jaar!

Heb je gemist wat hygge is? In 2016 kwam een boek uit genaamd ‘Hygge; De Deense kunst van het leven’ en sindsdien is het een van de trendwoorden voor de winter. Veel landen verbaasden zich over dit fenoneem dat in maar weinig talen goed te vertalen is, maar wij Nederlanders zijn lucky basterds en kennen het onder de noemer “gezelligheid”. Grofweg staat het voor samenzijn en kneuterigheid. Hartstikke Hollands, dat hygge.

Zomerse hygge-tip 1: bezoek een pluktuin

Sinds de zomer van 2021 heb ik iets tofs ontdekt: pluktuinen. Bij ons om de hoek heb je er een paar waar je een Instagramwaardig plukboeket kunt samenstellen, helemaal zelf en voor een paar euro. Ik merkte dat dit dé activiteit is om samen met je gezin of kersties te doen en het is een win-win. Je maakt herinneringen en fleurt je woning op. Maak er een paar foto’s van en lijst die in, dan heb je de herinneringen vereeuwigd.

Dit jaar ben ik helemaal into pluktuinen waar je wel de lusten en niet de lasten van een moestuin hebt. Tijdens een heerlijk weekje bij BoerenBed Landgoed Volenbeek kwamen we bij Pluktuin Het Platteland terecht en het was alsof ik in moestuinwalhalla was beland! Wortels, peultjes, preien en bieten maar ook frambozen, mijn lievelings, appels, blauwe bessen en nog veel meer mocht  je hier zelf plukken, afrekenen en meenemen. Wederom was dit een herinnering om met een gouden pen op te schrijven, niet in de laatste zin vanwege de mooist opgemaakte lunch ever met uitzicht op de gewassen. Het was het meest hygge dat ik me in maanden heb gevoeld!

Lees verder onder de foto’s >

Bloemen of fruit plukken in een pluktuin is een leuke zomer hygge activiteit

Zomerse hygge-tip 2: organiseer een spelletjesavond

Spelletjes spelen tot in de late uurtjes is heus niet alleen voor lange winterse avonden. Ruil de eettafel in voor de tuin- of picknicktafel en de haard voor een vuurkorf of vuurschaal. Schenk eventueel het zomerse antwoord op glühwein in: sangria. Een doos Carcasonne erbij en voor mij is dit ultiem hygge met een zomers sausje.

Zomerse hygge-tip 3: duik in een boek

Herinner je je nog hoe je, lekker knus onder een kleedje of met een warme kruik, op de bank in één ruk een boek hebt gelezen. Dat is heus niet alleen bestemd voor de lange winterse avonden. Nestel je op een tuinstoel of in een hangmat met een ijskoffie of ijsthee binnen handbereik en voilà: cocoonen gegarandeerd!

Zomerse hygge-tip 4: ga creatief aan de slag

Bij de zomer denk je misschien niet aan knutselen om je huis gezellig – meer hygge – te maken. Toch zijn er genoeg DIY’s met een zonnig tintje die knus zijn, maar dan in een spaghettitopje in plaats van in een foute kersttrui. Zo kun je denken aan een bloemenkrans. Of hang aan een tak kleine jampotjes met erin minoboeketjes, die kun je in de winter makkelijk vervangen voor (elektrische) waxinelichtjes. Pinterest is your best friend!

Lees verder onder de foto’s >Een krans van droogbloemen DIY is een mooie hygge activiteit in de zomer - Plukhoek Mookhoek

Zomerse hygge-tip 5: leef seizoensgebonden

Leven met de seizoenen maakt voor mij de winter extra mooi. Met elk seizoen vier ik een nieuwe blik op mijn omgeving, compleet met de smaken die daarbij horen: graskaas in de lente, aardbeien en asperges in de zomer, stoofpeertjes in de herfst en als kers op de taart kruidnoten en roast dinners in de winter. Daarin kan ik een purist zijn met één uitzondering. Zelfs een hittegolf houdt me niet tegen om huisgemaakte warme chocolademelk te drinken. Niet voor niets is op Instagram mijn motto ‘living seasonally, loving christmas’.

De zomer kun je op verschillende manieren vieren én een hygge tintje geven. Sta bijvoorbeeld stil bij Midzomer, nodig vrienden uit voor een picknick of barbecue, geniet van het schouwspel dat sterrenregen de Pleiaden je biedt of organiseer een openluchtbioscoop in je tuin – als het aan mij ligt dan wél met een niet-kerstige kerstfilm.

Ik krijg nou nog extra zin in de zomer! Ik ben benieuwd hoe jij het kneuterige hygge-gevoel toepast in het dagelijks leven. Laat je het me weten in de reacties?

Liefs, José

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt via die link, ik een kleine vergoeding krijg. Jou kost het niets en het zorgt ervoor dat ik deze site draaiende kan houden. Win-win dus!

Foto’s: LIS

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *