De Notenkraker en de Muizenkoning ❆ Kersttraditie

Notenkraker en de Muizenkoning ballet Kersttraditie - Let it snow.jpg

Wanneer ik denk aan mijn vroegste kerstherinneringen, dan hoort daar de film De Notenkraker zeker bij. Niet voor niets nam ik hem op in mijn Kerstfilms voor kids-artikel. Maar ook als volwassene kan dit verhaal onderdeel van de kersttraditie zijn. Niet voor niets voeren talloze balletgezelschappen dit jonge liefdesverhaal op. 

Het bekende kerstballet is gebaseerd op een sprookje van de Duitse E.T.A. Hoffmann.

Kerstavond, omstreeks 1810. Marie, Fritz en Louize, de kinderen van Doctor en mevrouw Stahlbaum, maken zich op voor een feestelijke avond. Ze kunnen niet wachten totdat ze de kamer in mogen, de kerstboom kunnen aanschouwen en, uiteraard, de kadootjes onder de boom mogen uitpakken. Verstopt tussen de presentjes ontdekt Marie een houten notenkraker in de vorm van een soldaat. Hun suikeroom Drosselmeyer vertelt haar dat het een prins is die betoverd is. Een spannende kerstnacht en Kerstmis volgen…

In nieuwere vertellingen heeft Marie de naam Klara gekregen en in Nederland wordt kerstavond vaak ingeruild voor sinterklaasavond, maar verder is het verhaal in balletuitvoering ongeveer hetzelfde als het sprookje. En sprookjesachtig, dat is dit ballet wel. De Russische componist Tsjaiknovski componeerde de prachtigste muziek. Ook een aanrader tijdens het kerstdiner, wanneer je de top 100 eens een avondje rust wil geven.

Diverse binnen- en buitenlandse gezelschappen voeren ook dit jaar het Notenkraker ballet op. Het loont zeker de moeite om eens te googlen op Notenkraker + dichtstbijzijnde stad of te kijken bij het theater van jouw keuze. Speciaal voor kinderen zijn er matineevoorstellingen. Ook erg leuk voor kinderen is deze korte video die het verhaal prachtig en simpel uitlegt:

Benieuwd naar het gehele sprookje van De Notenkraker? Op de site van de Digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren staat de originele vertaling.

Wat zijn jouw kersttradities?

Liefs, José

Hoofdfoto: v2osk

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *