Deze winterse voorstellingen zie je in de kerstperiode 2019-2020

Notenkraker en de Muizenkoning ballet - winterse kerst voorstellingen - Let it snow.jpg

Ik heb vorig jaar de fout gemaakt om te denken dat de kerstvoorstellingen van 2019 pas na de zomer bekend werden. Toch zie ik dat ik toen mijn artikeltje schreef eind mei. Nu is het al weer half juni, dus er is nog niet echt beterschap. Maar mocht je alvast je kerst inplannen, dan heb je bij dezen alvast de kerstvoorstellingen van 2019 op een rijtje. Feel free om aanvullingen te geven in de comments!

Terugblikken op het afgelopen jaar, het is vaste prik op oudejaarsavond. En dat kun je dus met verschillende cabaretiers. Claudia de Breij, Martijn Koning en Dolf Jansen doen dat voorafgaand aan Oud & Nieuw in de theaters. Show gemist? Dan zie je Claudia (Live vanuit Scheveningen op NPO1) en Martijn (RTL 4) tijdens oudejaarsavond op tv.

Er is iets aan balletten die van mij meteen weer een klein meisje maken. Een goede vriendin van mijn oma was prima ballerina geweest, en zij introduceerde het ballet bij mij. In mijn studententijd maakte ik gretig gebruik van mijn collegekaart om voor vijf euro op de eerste rang te zitten. Last minute, dat wel, maar zo zag ik al Het Zwanenmeer, La Bayadère en Coppelia.

Enniewees.. Voor mij blijft het Notenkraker ballet (officieel De Notenkraker en de Muizenkoning) het ultieme kerstverhaal. Niet zo gek dus dat dit kerstballet op mijn bucket list staat. Je ziet hem in de uitvoering van Het Nationaal Ballet in de Stopera en van het Charkov Staats Ballet en de Staatsopera van Tatarstan in diverse theaters.

Wil of kun je niet afreizen naar de theaters? Pathé vertoont een liveopname in diverse bioscopen, net als Theater De Speeldoos.

Even totaal anders is A Christmas Carol. De Dutch Don’t Dance Division & Residentie Orkest geven dit bekende verhaal van Charles Dickens een Hollandse twist in een baletvoorstelling. Geen traditioneel Britse interpretatie: Den Haag en Scheveningen van 1910 spelen een belangrijke rol, zo schrijven ze zelf.

En wie kerst zegt, zegt uiteraard Scrooge. Het verhaal van de ultieme vrek die met kerst het licht ziet, brengt de kerstgedachte naar iedereen. Je ziet A Christmas Carol onder andere in het Nieuwe Luxor en de Antwerpse Music Hall.

Ben je benieuwd naar het verhaal van De Notenkraker maar niet zo’n balletfan, dan is de voorstelling Xmas Escape misschien iets voor je. Denk aan Clara in een escaperoom. Ik ben benieuwd naar deze interpretatie van het klassieke verhaal die Theater Bonhoeffer eraan geeft!

Al sinds De Kwis zijn wij hier helemaal fan van de heren Jeroen Woe en Niels van der Laan, en ook Even tot hier vonden we erg vermakelijk. De heren Woe en Van der Laan maken deel uit van Stanley en de Menzos en hebben net als vorig jaar een lekker hysterische kerstvoorstelling: Kerst, Kerster, Kerstst. ‘Wat we te zien krijgen is ongelooflijk; er ontrolt zich een hoogst verrassend en hilarisch kerstavontuur (…) Voor de gelukkigen die een kaartje hebben: bereid u voor op de overtreffende trap’ schreef de Volkskrant in 2018. Dat belooft wat!

Ik wist het nog niet, maar blijkbaar is Roué Verveer dól op kerst. That makes two of us! In het Amsterdamse theater De Meervaart geeft de cabaretier daarom een kerstshow voor de hele familie genaamd A Very Funny Christmas. Samen met het ZO! Gospel Choir – die trouwens vorig jaar optraden met Mariah Carey tijdens haar kerstconcert – maakt Roué er een kerst van om nooit te vergeten.

Er zullen vast wel meer voorstellingen zijn met het thema kerst, dus aarzel niet en laat in een reactie weten welke kerstvoorstelling jij denkt te bezoeken.

Liefs, José

Hoofdfoto: Gabriel Saldana

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *