Deze heerlijke chocoladetaart is hét alternatief voor een gevaarlijke kersttraditie

Kerststronk Yule Log Bûche de Noël kersttraditie toetje dessert taart cake

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik een sucker ben voor tradities. Je zou kunnen zeggen dat ik er voor leef. Wanneer ik dus een nieuwe kersttraditie ontdek, word ik dan ook helemaal enthousiast en kan ik niet wachten om deze met jullie te delen. Vandaag de Bûche de Noël, ook wel bekend als de kerststronk in Nederland en Yule Log in het Verenigd Koninkrijk.

Deze opgerolde cake is meestal gevuld met een heerlijke chocolade-botercrème en kan een echt kunstwerk worden. Je vindt ze vooral in Frankrijk en België, maar ook in andere Franssprekende landen zoals Libanon, Vietnam en de Canadese provincie Quebec. De vorm van een boomstronk is niet zomaar gekozen: daarachter zit een mooie traditie die dateert ver voor onze Kerstmis.

Vroegâh, lang voordat het Christendom bekend werd in Europa, vierden we hier de zonnewendes. Je kent vast wel Midzomer, dat valt op of rond 21 juni. De winterse variant is Midwinter, niet geheel toevallig onze trouwdag!

Tijdens de winterse zonnewende, als de nacht op zijn langst is en wanneer de dagen erna weer langer worden, vierden de voorchristelijke voorouders de terugkeer van de zon. De vader van het gezin of de oudste man van de familie zocht een mooie stronk hout uit in het bos. Hij zegende het stuk hout, besprenkelde het met wijn of gezout water en stak het aan. Deze moest in de haard branden tot ver in het nieuwe jaar voor een goed jaar. Nou is dat een beetje risicovol en ook een uitdaging: zie dat ding maar eens veilig zo’n twee weken brandende te houden. Ik hou het liever bij dit gebak.

Ik wil hem zelf nog wel eens maken en dan het liefst vanaf 0 met eigen recept. In de basis klinkt het simpel: bak een dun biscuitdeeg, smeer daar een lekkere chocoladeganache of -botercrème op en rol de boel op. Bedek met een laatste laag chocolade en maak met een vork dat typische bomschorseffect op. Wil je een handig recept, dan is deze video een uitkomst:

Lees verder onder deze bakvideo >

Zet jij meteen alle ingrediënten op je boodschappenlijstje, of ga je liever naar de bakker om een kant-en-klare kerststronk te kopen? Ik ben benieuwd naar jouw culinaire kersttradities!

Liefs, José

Foto: Kisoulou

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *