Zo goed als gratis: deze kerstornamenten maak je zelf van oude boeken ❆ Decoratie inspiratie

Kerstbomen van oude boeken tijdschriften DIY tutorial - Let it snow

In deze nieuwe minirubriek laat ik je graag zien dat je je huis gezellig kunt decoreren met een klein budget. Elke week licht ik een ander thema waarmee je zelf aan de slag kunt. Deze week: kerstornamenten van oude boeken en tijdschriften.

Ik spotte deze trend via Pinterest: kerstornamenten gemaakt van oud papier. En eigenlijk vind ik ze in veel interieuren passen. Door het zwart-witthema past hij wat mij betreft in minimalistische interieuren en zo ongeveer elke kerstkleur. En alles dat je nodig hebt is oude boeken, kranten, muziekpapier of, als je wat meer van kleur houdt, tijdschriften.

Dit zijn leuke dingen om te doen met kinderen. Mijn driejarige vond het heerlijk om op mijn schoot mee te vouwen en ik kan me goed voorstellen dat dit een lekker werkje is als het een druilerige dag is.

Kerstbal van oude boeken tijdschriften kranten DIY tutorial - Let it snow

Ontzettend schattig zijn de “kerstballen”, en die kun je op meerdere manieren maken.

Optie 1: Neem twintig vierkantjes en bevestig ze in het midden aan elkaar door middel van een paar steekjes met naald en een mooie draad. Die draad gebruik je ook om het ornament mee op te hangen. Vouw de hoeken naar binnen, waardoor je een driehoek creëert. Ga zo door totdat je alle blaadjes hebt gevouwen en verspreid ze gelijkmatig.

Christmas wrapping ideas

Optie 2: Kies voor een vorm (rond, ruitvormig, ster of misschien wel een kegel). Knip zo’n twintig exemplaren van die vorm uit. Vouw ze doormidden en plak elke helft op een ander blaadje. Ga zo door totdat je een soort boekje hebt, en plak het eerste en het laatste blaadje aan elkaar. Haal een touwtje door de bovenzijde et voila.

Kerstbomen van oude boeken tijdschriften DIY tutorial - Let it snow

Kies je voor het grotere werk, dan zijn deze minimalistische kerstbomen iets voor jou. Het is eigenlijk heel simpel: neem een tijdschrift of paperback boek en begin maar met vouwen. Vouw de bovenhoek naar het midden (stap een) en vouw hem nog een keer dubbel (vouw twee), net alsof je een vliegtuigje bouwt. Vouw vervolgens het puntje onderin naar boven (vouw drie) zodat de bladzijde aan de onderkant recht is. Vouw stap drie en twee weer terug, vouw het onderpuntje naar binnen en vouw dan nogmaals stap twee.

Ontzettend schattig vind ik deze kerststerretjes. Eigenlijk lijken ze op de kerstballen van de tweede optie, alleen ga je dan van de balletjes een slinger maken. Maak sterren en maak steeds stapeltjes van twee. Je naait ze door het midden aan elkaar en laat steeds een stuk vrij tussen de sterren. Hetzelfde kun je ook doen met kerstboompjes, kerstengeltjes en ga zo maar door…

Wordt het nog zoeter dan deze kerstengeltjes? Door het muziekpapier zien ze er weel heel anders uit dan de andere kerstdecoraties van oud papier en dat vind ik juist zo leuk: het mixen en matchen. Eigenlijk is het gewoon een soort waaiertje: vouw een breed trappetje, knip een v’tje in de onder- en bovenzijde van het trappetje, bevestig een draadje op tweederde van het stappeltje en waaier de twee delen uit. Het kortste deel knip je doormidden om de vleugeltjes te maken, en dan hoef je alleen nog een mooie kraal door het draadje te halen voor het hoofdje. Super simpel en leuk voor kinderen om te maken!

Kerstengel van notenpapier kerstdecoraties oud papier - Let it snow.jpg

Volgende week: kerstornamenten van natuurlijke materialen.

Heb jij wel eens zelf kerstdecoratie gemaakt? Ik hoor graag jullie ideetjes!

Liefs, José

Foto’s: Let it Snow, Helena Söderberg, pxhere

Author: José

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste tekenen van de lente en de warme zonnestralen van de zomer, maar wanneer de blaadjes beginnen te vallen begint mijn hartje sneller te kloppen! Ik ben namelijk dol op de donkere dagen! Want winter betekent één en al feestpret (Sint Maarten, Sinterklaas, kerst èn Oud & Nieuw) en de kans om ein-de-lijk te schaatsen. Het enige dat ik maar wens, is Let it Snow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *